Οι Λαθρομεταναστες θα μπουνε στα στρατοπεδα

Για το σχέδιο του Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τα 30 κέντρα προσωρινής φύλαξης παράνομων μεταναστών

Ελληνικα Mirage Vs Τουρκικη Φρεγατα

Mαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000, προερχόμενα από την Τανάγρα στοχοποίησαν την τουρκική φρεγάτα Gaziantep (F490)

Προετοιμασια των ΗΠΑ για πολεμο

Πολεμική προετοιμασία 90 ημερών από τις ΗΠΑ μεταφέρουν πολεμικά πλοία, ναρκαλιευτικά όπλα και πυρομαχικα

Η Τουρκια αποφασισμενη για αντιπαραθεση

Oι αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύουν «Τα Νέα», και θέλουν την Τουρκία αποφασισμένη για στρατιωτική αντιπαράθεση

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αγγιγμα θανατου απο ελληνικα Mirage 2000 στην τουρκικη φρεγατα Gaziantep (F490)


Ένα σαφές μήνυμα ότι αν συνεχιστεί η επίδειξη επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς θα μπορούσαν να υπάρξουν και ... ατυχήματα, έστειλαν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000, προερχόμενα από την Τανάγρα στοχοποίησαν την τουρκική φρεγάτα  Gaziantep (F490) η οποία το Σάββατο 24/03 έφτασε μέχρι τις νότιες ακτές της Αττικής, περνώντας μεταξύ Μακρονήσου και Τζιάς και ακολούθησε εν συνεχεία βορειοανατολική - ανατολική πορεία μέχρι το ναύσταθμο του Ελλησπόντου.

Πιο συγκεκριμένα εκτός από την φρεγάτα του ΠΝ Θεμιστοκλής (F465) που παρακολυθούσε τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας, δύο μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής Mirage 2000 εστάλησαν από την Τανάγρα στην περιοχή που έπλεε η τουρκική φρεγάτα.

Τα μαχητικά πέταξαν οπλισμένα σε απόσταση 5 περίπου μιλίων από την Gaziantep (F490), σε απόσταση δηλαδή οπτικής επαφής και στοχοποίησης μέσα από το HUD των αεροσκαφών και σε ύψος 1300 μέτρων με ανοικτά και σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα συστήματα των αεροσκαφών και τα όπλα οπλισμένα. Πρακτικά "άγγιξαν" το εχθρικό πολεμικό με ένα άγγιγμα που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν θανατηφόρο.

Δεν έγινε σαφές από τις πηγές που μετέδωσαν την πληροφορία αν επρόκειτο για μαχητικά της έκδοσης BGM, με βλήματα κατά σκαφών επιφανείας ΑΜ-39 Εxocet, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Το μήνυμα ήταν καθαρό και ηχηρό: Οι βόλτες στις ακτές της Αττικής μπορεί να προκαλέσουν και ... ατυχήματα και υπάρχουν και κάποια όρια ακόμα και στις προκλήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΠΑ απαντά μέ τέτοιο τρόπο στην τουρκική επιθετικότητα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες μετά την υπέρπτηση των δύο RF-4E επάνω από την Μεγίστη (Καστελόριζο), δύο ελληνικά μαχητικά F-16, κατά λάθος βέβαια, πλησίασαν κοντά (πολύ κοντά...) στις στέγες των τουρκικών σπιτιών στην πόλη Κας, στην μικρασιατική ακτή απέναντι από την Μεγίστη.

Φαίνεται ότι έχουμε την έναρξη μιας νέας περιόδου όπου η ΠΑ, με όσες δυνάμεις έχει, θα προσπαθεί τουλάχιστον να μην αφήνει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις...

Το επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου είναι η πρώτη φορά που η ΠΑ στέλνει μαχητικά της να πλησιάσουν και να στοχοποιήσουν τις κινήσεις μίας τουρκικής φρεγάτας  η οποία πλησίασε τόσο κοντά τις ακτές της Αττικής και φυσικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπήρχε και καμία αντίδρασή του και στα 20 μέτρα να περνούσαν επάνω από το πλοίο.

Στο παρελθόν τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνταν στενά από τα πλοία του ΠΝ μέχρις ότου
εξέλθουν στο βόρειο Αιγαίο. Όπως αποκάλυψε από το σάββατο το defncenet.gr, ήταν η δεύτερη φορά που η Gaziantep (F490) πραγματοποίησε το δρομολόγιο Ακσάζ - Ελλήσποντος μέσω των Κυκλάδων και πλησίον των ακτών της Αττικής. Η πρώτη φορά  που το τουρκικό πλοίο ακολούθησε το δρομολόγιο αυτό ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Μισθοι κατω των 500 ευρω και παει λεγοντας...


Σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων οδηγεί η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Σε εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων τους στρέφονται πολλές επιχειρήσεις μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος, προκειμένου να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το πρώτο δίμηνο του 2012, το ποσοστό όσων εργάζονται με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση αγγίζει πλέον το 54%.

Όπως δημοσιεύει το real.gr, την ίδια στιγμή, αυξάνεται και το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς φτάνει το 33,3% με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε εταιρείες εστίασης, σεκιούριτι και καθαρισμού.

Όσον αφορά την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη παρουσιάζει αύξηση 149% το πρώτο δίμηνο του 2012 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Μάλιστα ο αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν έχει μειωθεί κατά 10%. Συγκεκριμένα το Α’ δίμηνο του 2011 λειτουργούσαν 42.400 επιχειρήσεις, ενώ το 2012 38.009.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης επισημαίνει στo real.gr ότι δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, καθώς η αγορά εργασίας αυτορυθμίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της δύσκολης αυτή οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο τονίζει ότι οι εργοδότες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, κι όχι μόνο για την μείωση του μισθολογικού κόστους.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ διαπιστώνεται ότι το Α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι υπάρχει μείωση κατά 26% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης (11.323 λιγότερες), ενώ αυξημένο κατά 6% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης (1.465 περισσότερες). Επίσης, έχει αυξηθεί κατά 5% η εκ περιτροπής απασχόληση (407 περισσότερες).

Η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του Α’ διμήνου του 2012 είναι αυξημένες κατά 42% (2.356 συμβάσεις) όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 21% (936 συμβάσεις) για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 149% (1.686 συμβάσεις) για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Ακόμη κατά την διάρκεια του Α’ διμήνου του 2012 πραγματοποιήθηκαν 3138 έλεγχοι, 107 περισσότεροι από το 2011και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.685.000 ευρώ αυξημένα κατά 38.000 σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους ελέγχους το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών αυξήθηκε κατά 7,1% σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων ημεδαπών αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων.

πηγή : http://marketbeast.gr/?p=2599

Καινουργιο χτυπημα στα ακινητα απο Ιουνιο


Νέος γύρος αυξήσεων των αντικειμενικών έρχεται από τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση, με βάση το μνημόνιο, θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού, οι οποίες θα προσδιορίζονται με «πιλότο» τη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες.
 Όπως αναφέρει το Έθνος, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες), σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη, το Ελληνικό , η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος και η Κηφισιά.

Οι νέες αυτές αυξήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να δεχτεί νέο πλήγμα η εδώ και μία τουλάχιστον τριετία «παγωμένη» κτηματαγορά.

Αρχικά η τρόικα είχε προτείνει μία οριζόντια αύξηση των αντικειμενικών της τάξης του 25%, αλλά ύστερα από διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο στο τελικό κείμενο του μνημονίου τονίζεται πως «μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».


πηγή http://marketbeast.gr/?p=2629

Popcorn ενα απο τα υγιεινοτερα σνακ


Το ποπ-κορν, αντίθετα με άλλα σνακ, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από πολυφαινόλες, ακόμη περισσότερη μάλιστα από ό,τι υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών, στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Δρ Τζόε Βίνσον του Πανεπιστημίου του Σκράντον, στην Πενσιλβάνια, ειδικός στην ανάλυση τροφών, ανέφερε, οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ποπ-κορν, επειδή περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι λιγότερο ευεργετικές.

Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπ-κορν, την οποία όλοι απεχθάνονται διότι κολλάει στα δόντια, στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή έχει περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και φυτικών ινών.

Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπ-κορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ από δημητριακά ολικής άλεσης.

Μια μερίδα ποπ-κορν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).

«Το ποπ-κορν ίσως είναι το τέλειο σνακ. Είναι το μόνο που περιέχει 100% ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα τα άλλα είναι επεξεργασμένα και αραιωμένα με άλλα συστατικά. Ακόμα και στα λεγόμενα ‘πλήρη δημητριακά’, αυτό ισχύει μόνο για το 51% του βάρους τους. Ενώ στο ποπ-κορν μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 70% της ημερήσιας κατανάλωσης πλήρων δημητριακών. Ο μέσος άνθρωπος τρώει μόνο τη μισή αναγκαία ποσότητα δημητριακών ολικής άλεσης μέσα στη μέρα και έτσι το ποπ-κορν μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που λείπει και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο»,δήλωσε ο Δρ Βίνσον.

Όμως επέστησε την προσοχή ότι δεν είναι όλα τα ποπ-κορν υγιεινά, καθώς έχει μεγάλη σημασία πώς αυτό ετοιμάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους, και αν, επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε το ποπ-κορν περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία.

Ο Δρ Βίνσον συνέστησε να φτιάχνει κανείς το ποπ-κορν μόνος του στο σπίτι του και κυρίως όχι με τη βοήθεια μικροκυμάτων, γιατί τότε πάλι αυξάνονται πολύ το λίπος και οι θερμίδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ερευνητή, σε καμία περίπτωση το ποπ-κορν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπ-κορν.

Τέλος, κατά τον Δρ Βίνσον, η ίδια ανάλυση σχετικά με το βαθμό συγκέντρωσης των πολυφαινολών ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα συγκριτικά με τα φρέσκα, με τα πρώτα να υπερισχύουν από αυτή την άποψη.

Πηγή: http://health.in.gr    , ΑΠΕ
 το αλιεύσαμε εδώ http://www.myhnews.gr

Ανοιξιατικη εποχιακη αλλεργια τι να προσεξουμε


Ήρθε η άνοιξη και όσοι πάσχουν από εποχιακή αλλεργία, ήδη άρχισαν να προβληματίζονται.
• Τι είναι όμως αλλεργία;
• … Γιατί αφορά ορισμένους και όχι άλλους που ζουν στις ίδιες συνθήκες;
• Πώς μπορεί κανείς να θεραπευθεί ή να βελτιώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Ο Χάρης Βοντετσιάνος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου και Υπεύθυνος Μονάδας Δυσφαγίας του Κέντρου Αποκατάστασης «Ανάπλαση» μας ενημερώνει και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές:
Αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού απέναντι σε κάποια ουσία, αιωρούμενα σωματίδια, τροφή ή μυρωδιά που λέγεται αλλεργιογόνο.

Τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό με τις τροφές προκαλούν συμπτώματα στα χείλη, την γλώσσα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο.

Τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, λάρυγγας, πνεύμονες).
Όταν λοιπόν, το αλλεργιογόνο έρθει σε επαφή με τον ρινικό βλεννογόνο, μπορεί να δημιουργηθεί η αντίδραση υπερευαισθησίας που ονομάζεται αλλεργία.

Η μύτη έχει έναν εξειδικευμένο βλεννογόνο με τα κατάλληλα κύτταρα, που «φιλτράρει» τον αέρα και καθαρίζει, υγραίνει και ελέγχει τα εισπνεόμενα σωματίδια και ουσίες.

Αν το αλλεργιογόνο κερδίσει την «μάχη», δηλαδή «νικήσει» την αντίσταση του βλεννογόνου, τότε δημιουργείται η αλλεργική αντίδραση και η μύτη απελευθερώνει ουσίες όπως η ισταμίνη και άλλες που λέγονται μεσολαβητικές (λευκοτρίνες, προσταγλαδίνες, σεροτονίνη, κινίνες, ένζυμα κ.ά.), που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Την άνοιξη λόγω της ανθοφορίας, κυκλοφορεί η γύρη των φυτών και των δένδρων στον αέρα και έτσι δημιουργείται η αλλεργική αντίδραση με τα γνωστά συμπτώματα που είναι: κόκκινα μάτια, δακρύρροια, πταρμοί (φτάρνισμα), καταρροή, ρινική απόφραξη (μπούκωμα).

Σε ορισμένα άτομα μπορεί να ενεργοποιηθεί και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα με βήχα, δύσπνοια (κατά την εκπνοή), αναπνευστική δυσχέρεια, συμπτώματα δηλαδή του βρογχικού άσθματος.


• Σε τι ιατρό πρέπει να πάει ο ασθενής με αλλεργία;
Οι ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με τις αλλεργίες είναι ο αλλεργιολόγος, ο ωτορινολαρυγγολόγος, ο παθολόγος και ο πνευμονολόγος.

• Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Το ιστορικό συνήθως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα αλλεργικά test μπορεί να μας δώσουν το αλλεργιογόνο και έτσι να προχωρήσουμε στην αιτιολογική θεραπεία. Σπιρομέτρηση, ακτινογραφίες ιγμορείων, θώρακος και διάφορες αιματολογικές εξετάσεις ζητούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

• Τι θεραπείες υπάρχουν;
Μην ξεχνάτε ότι η αλλεργία είναι μία ιδιαίτερη αντίδραση του οργανισμού για το κάθε άτομο ξεχωριστά και έτσι αντίστοιχη είναι και η θεραπεία.
Φάρμακα: αντιισταμινικά, ρινικά spray με κορτιζόνη ή χωρίς, αποσυμφορητικά, εισπνεόμενα spray με κορτιζόνη και βρογχοδιασταλτικά σε συνδυασμό, ορισμένες φορές αντιβιοτικά και χαπάκια ή ενέσιμη κορτιζόνη σε δύσκολες καταστάσεις.

Η πιο αποδοτική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία και η απευαισθητοποίηση δηλαδή, μικρές ενέσεις υποδόριες ή λίγες σταγόνες υπογλώσσια, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και για παρατεταμένο διάστημα, με μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου έτσι ώστε ο οργανισμός σιγά-σιγά να απευαισθητοποιηθεί.

Εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.
• Τι προφυλάξεις μπορούμε να λάβουμε;

Καταρχάς αποφυγή του αλλεργιογόνου. Αυτό δεν είναι εύκολο την άνοιξη με την γύρη που βρίσκεται παντού, όμως μπορούμε :
*να κλείνουμε τα παράθυρα
*να μην πηγαίνουμε σε μέρη με δέντρα και φυτά
*να καθαρίζουμε τακτικά τα φίλτρα στο air condition,
*να μαζέψουμε τα χαλιά και τις μοκέτες που μαζεύουν πολύ σκόνη.
Το κάπνισμα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα τόσο στην μύτη όσο και στο πνεύμονα ιδίως σε αυτούς που έχουν άσθμα. Κάπνισμα και άσθμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν βρεθούμε κάπου που έχει γύρη και αρχίσουν τα συμπτώματα χωρίς να έχουμε φάρμακα μαζί μας, βοηθάει πολύ το πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό ή και νερό της βρύσης ώστε να ξεπλυθεί το αλλεργιογόνο.

Πηγή: www.iator.gr

Η Ελλαδα και ο νεος γερμανικος οικονομικος πολεμος

Της Σοφίας Ν. Αντωνοπούλου Καθηγήτριας ΕΜΠ.Σήμερα η Γερμανία διεξάγει έναν νέο – οικονομικό αυτήν τη φορά – πόλεμο για να καθυποτάξει την Ευρώπη. Η βασανισμένη Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα αυτού του νέου ιδιότυπου γερμανικού πολέμου. Η Ευρώπη σαρώνεται από ακραίο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος είναι η οικονομική φιλοσοφία και η πολιτική έκφραση του νέου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Η βασανισμένη Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα του νέου οικονομικού γερμανικού ιμπεριαλισμού, γίνεται το πειραματόζωο μίας δυνάμει νέας γερμανικής Ευρώπης.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι το έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας ήταν καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο. Εμβρόντητοι παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 στο εξωφρενικό 15,4%. Μαθαίνουμε ότι η τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελληνικού δημόσιου χρέους που έγινε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), με επικεφαλής τον κ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), δηλαδή εν γνώσει των ιθυνόντων της ευρωζώνης, για όποιον δεν είναι αφελής. Ο κ. Γεωργίου ήταν επίσης σε μυστική συνεννόηση με τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ (βλ. «Ποντίκι», 15.3)
Ο κ. Χριστοδούλου, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΥΧ), πρώην στέλεχος της Goldman Sachs , κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι πολύ επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων τον Απρίλιο του 2010 τινάχτηκαν στον αέρα από τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενης προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» και ανακοινώσεις περί επικείμενης νέας αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω. Τα spreads εκτινάχτηκαν στα ύψη και η χώρα οδηγήθηκε εκούσα - άκουσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο ΔΝΤ.

Τώρα αυτοί, Γεωργίου, Χριστοδούλου κ.λπ., προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον, διότι οι πράξεις τους ενέχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Μπορεί να θεωρηθούν, με βάση τα όσα επακολούθησαν, ως πράξεις εσχάτης προδοσίας. Φυσικά αυτοί έδρασαν στο παρασκήνιο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, με τις επανειλημμένες δηλώσεις του περί του διαπραγματευτικού όπλου προσφυγής στο ΔΝΤ (ας θυμηθούμε «το πιστόλι πάνω στο τραπέζι») και ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις επανειλημμένες δηλώσεις του περί «Τιτανικού» έδρασαν στο προσκήνιο.

Η γερμανική προπαγάνδα σε ολόκληρη την Ευρώπη περί τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων εξυπηρετήθηκε κάλλιστα από τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος περιεφέρετο ανά τας ρύμας και τας οδούς της Ευρώπης δηλώνοντας ότι «κυβερνάει μία διεφθαρμένη χώρα».

Για να συνοψίσουμε έως εδώ: Είναι σαφές ότι αυτοί που μας έκαναν βούκινο διεθνώς για τα greek statistics είναι οι ίδιοι που μεθόδευσαν την πλασματική διόγκωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελληνικού δημόσιου χρέους για να μας αρπάξουν οριστικά στις αγκάλες τους. Όχι ότι ο κ. Παπαθανασίου, υπ. Οικονομικών του κ. Καραμανλή, δεν έκρυψε το πραγματικό έλλειμμα του 2009, το οποίο διαμορφωνόταν ίσως γύρω στο 10%. Πού να ξέρει κανείς; Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Ο αξιότιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι το έλλειμμα αναμενόταν διψήφιο, «πιθανότερα υψηλότερο και του 10%».
Αυτή ήταν, τουλάχιστον κατά την κατάθεσή του, η ενημέρωση που έκανε στον κ. Γ. Παπανδρέου στις 6.10.2009, δηλαδή μετά την εκλογή του. Αλλά άλλο 10%, 11% και άλλο... 15,4%. Η διαφορά για τις αγορές είναι τεράστια. Επ’ αυτού ο κ. διοικητής δεν τοποθετήθηκε. Ή μάλλον τοποθετήθηκε. Ερωτηθείς αν η διόγκωση του ελλείμματος στο 15,4% ήταν τεχνητή, απάντησε ότι κάτι τέτοιο «είναι αστείο». Αστείο για ποιον; Μάλλον όχι αστείο για τη χώρα. Και αν είναι «αστείο», ο ίδιος με ποια στοιχεία ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας ότι το έλλειμμα δια-μορφωνόταν γύρω στο 10%;

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκη, ο οποίος κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση» του κ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, σημειώνοντας ότι «ήταν υπουργός μίας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία και μου ανήγγειλε ότι θα τα αλλάξει». Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Real News », για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου απανωτές συσκέψεις στο υπ. Οικονομικών υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου, και τα δύο σενάρια (!!) που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% και στο 12,5%.

Οικειοθελής παράδοση
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στείλει στη Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπ. Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή και δύο ημέρες αργότερα η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου έπαιζε την τύχη της χώρας κυριολεκτικά στα ζάρια. Συνειδητοποιώντας προφανώς ότι ανακοίνωση ελλείμματος 14,8% αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης θα ήταν μπουρλότο στα θεμέλια της χώρας, επέλεξε την τελευταία στιγμή το 12,5%.

Τώρα ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Κοντοπυράκη. Δεν θα το κάνει. Γιατί, αν το κάνει, θα αποκαλυφθούν και άλλα. Αλλά μήπως θα προσφύγει και κατά της «Real News», η οποία δημοσίευσε το ρεπορτάζ για το τι έγινε στο υπ. Οικονομικών;

Για να εξυγιανθεί η ΕΛΣΤΑΤ... διορίστηκε επικεφαλής ο κ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Ο κ. Γεωργίου ήταν βεβαίως επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι προϋποθέσεις είχαν συντελεστεί. Αλλά να το κατονομάσουμε, γιατί λένε ότι η αλήθεια έχει επαναστατική δύναμη. Είναι γνωστό στους πάντες, τουλάχιστον στους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ, ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε προ πολλού ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, οι οποίοι πήραν διαστάσεις λατρείας επί Μ. Ολμπράιτ. Οι δεσμοί αυτοί παρέμειναν ακατάλυτοι. Και αν κάποιος διατηρούσε αμφιβολίες, αρκούσε να διαβάσει τις πρόσφατες διαρροές στα WikiLeaks για τις συνομιλίες του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρεσβεία τις παραμονές των εκλογών.

Αλλά ήταν εκλεκτός και των Βρυξελλών. Όταν εκλέχθηκε, οι «Financial Times» πανηγύρισαν ονομάζοντάς τον «ο άνθρωπός μας στην Αθήνα». Είχαν δίκιο. Ο άνθρωπος αυτός, πρόθυμος, σαν έτοιμος από καιρό, παρέδωσε τη χώρα ανυπεράσπιστη στην αγκαλιά του Βερολίνου και του ΔΝΤ, δηλαδή στην αγκαλιά και της Ουάσιγκτον. Γιατί, για όσους δεν το ξέρουν, το ΔΝΤ θεωρείται παράρτημα του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ. Μα πόσοι επιτέλους πανηγύρισαν με την εκλογή αυτού του ανθρώπου;

Πανηγύρισαν και οι Τούρκοι. «Ήρθε ο Giorgos» έγραφε έμπλεη ενθουσιασμού η «Hurriyet». Οι μυστικές ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τις λεγόμενες «διασυνοριακές διαφορές» στο Αιγαίο καλά κρατούν. «Αν χαθεί το Αιγαίο, χάνεται η Ελλάς» είχε πει ο Ελ. Βενιζέλος. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Ή μήπως είναι το ίδιο; (Βλ. μεθοδευόμενη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου υπό την υψηλή επιστασία της Ουάσιγκτον και φυσικά της Ε.Ε.).

Όλο και μεγαλύτερο χρέος
Οι «νουν έχοντες» ίσως δεν χρειάζονται τα παραπάνω για να συνειδητοποιήσουν ότι το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας ήταν καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο. Κάθε έντιμος άνθρωπος, ο οποίος διαβάζει την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν είναι δυνατόν παρά να εξεγερθεί. Είναι εντελώς σαφές ότι είχαν και έχουν πλήρη συνείδηση ότι εξώθησαν και εξωθούν την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο υπερχρέωσης χωρίς καμία ορατή έξοδο από το τούνελ (βλ. και άρθρο μας στο «Ποντίκι», 23.2).

Με το PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος «ελαφρύνθηκε» κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα δυσμενής εξέλιξη, αν λάβει κανείς υπόψη τα συμπαρομαρτούντα: Υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, υποθήκευση του ελληνικού δημόσιου πλούτου προς όφελος των δανειστών μέσω της προηγούμενης και της νέας δανειακής σύμβασης κ.λπ. Με το PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος «ελαφρύνθηκε» κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα επιβαρύνθηκε με 130 δισ. ευρώ νέο χρέος, γερμανικής κυρίως «βοήθειας». Και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να παράσχουν νέα «βοήθεια» στην Ελλάδα, να τη φορτώσουν δηλαδή με νέο χρέος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Spiegel» (αναδημοσίευση στο «Βήμα», 5.3), ρεπορτάζ το οποίο επικαλείται υπολογισμούς της τρόικας, θα χρειασθεί νέο πακέτο «βοήθειας» προς την Ελλάδα ύψους 50 δισ. ευρώ! Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι «προσχέδιο της πρόσφατης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν θεωρούσε εγγυημένο πως η χώρα θα μπορέσει να αρχίσει να εξασφαλίζει αυτόνομη χρηματοδότηση από τις αγορές». Ως εκ τούτου, υποστηρίζει το περιοδικό, η τρόικα έβλεπε «ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης» μέχρι το 2020 «έως 50 δισ. ευρώ». Το συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει το περιοδικό, διαγράφτηκε τελικά από το κείμενο έπειτα από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ποιες άλλες μαρτυρίες χρειαζόμαστε για τις μεθοδεύσεις των «εταίρων» μας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ; Για το ότι το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας ήταν και είναι καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο;

Ας σημειώσουμε ακόμη ότι κάθε κρίσιμη στιγμή, είτε μας φορτώνουν με νέα «βοήθεια», δηλαδή με νέα δάνεια, είτε παίρνονται νέα μέτρα κ.λπ., η μόνιμη επωδός είναι το φόβητρο εξόδου μας από την ευρωζώνη. Έτσι, το καλό γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι φωνές υπέρ ενός «σχεδίου Β», με την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ακούγονται ξανά στις τάξεις του βαυαρικού CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ. Μα αυτό θα ήταν ευλογία για μας και καταστροφή για την ευρωζώνη της κ. Μέρκελ. Γιατί το ευρώ είναι η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά για τη Γερμανία και ο θανάσιμος βρόχος όχι μόνο γύρω από τον δικό μας λαιμό, αλλά και γύρω από τον λαιμό ολόκληρης της Νότιας Ευρώπης (βλ. άρθρο μας στο «Ποντίκι», 23.2).

Σαν να μην έφθανε που τα πλεονάσματα της Γερμανίας μετά τη δημιουργία της ευρωζώνης ισοδυναμούν ακριβώς με τα ελλείμματα του Νότου, μας ονόμασαν και «γουρούνια», PIIGS (Portugal, Ireland, Italy, Greece, Spain). Έτσι είναι. Αυτά απαιτεί η προπαγάνδα.

Πρωθυπουργός Ράιχενμπαχ
Στο «Ποντίκι» της 23.2, σε άρθρο μας με τίτλο «Η Ελληνική Τραγωδία», γράφαμε: «Όταν κανείς διερωτάται γιατί εξωθούν την Ελλάδα σε έναν τέτοιο αδιέξοδο δρόμο διαρκούς υπερχρέωσης, δεν μπορεί παρά να σκεφθεί ότι στόχος εν τέλει είναι όχι μόνο η εξαθλίωση μισθών και ημερομισθίων που θα καταστήσουν ολόκληρη τη χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη για τις γερμανικές επενδύσεις, αλλά και η καταλήστευση του συνολικού πλούτου της χώρας και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης».
Στις 15.3 παρακολουθήσαμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες το «διάγγελμα» του νέου άτυπου πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος μας εξήγησε με ποιον τρόπο θα οδηγήσει την Ελλάδα... στην ανάπτυξη. Ο κ. Ράιχενμπαχ ετοιμάζει και την απόβαση στην Ελλάδα ολόκληρου γερμανικού... στόλου, ο οποίος θα εγκατασταθεί στα υπουργεία, θα επιβλέπει και θα ελέγχει τους υπουργούς, θα στελεχώσει τα ανώτατα κλιμάκια της Δημόσιας Διοίκησης και ο οποίος θα εγκατασταθεί στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, πριν καν αποχωρήσει ο άλλος, ο κ. Παπαδήμος. Οι δυστυχείς δημόσιοι υπάλληλοι θα... αξιολογηθούν, λέει, από τους συνεργάτες του κ. Ράιχενμπαχ και αναμένεται να επικρατήσει κανονική γερμανική τρομοκρατία.

Αλλά η γερμανική απόβαση θα είναι πολυεθνική, όπως οι εξορμήσεις του ΝΑΤΟ. Μαζί με τους Γερμανούς, που θα έχουν το γενικό πρόσταγμα υπό τον κ. Ράιχενμπαχ, θα έλθουν Ολλανδοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, ακόμη και Σουηδοί (ο μαϊντανός). Πάνω στο βασανισμένο σώμα της Ελλάδας θα «επιχειρήσουν» όλοι αυτοί. Ο κ. Ράιχενμπαχ δεν ήλθε βεβαίως για να φύγει. Θα εξακολουθήσει να είναι ο άτυπος πρωθυπουργός της χώρας, όποιος και αν είναι ο νέος τυπικά εκλεγμένος πρωθυπουργός που θα προκύψει από τις εκλογές. Αυτά συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν.
Αν αυτό δεν είναι κατοχή, τι είναι; Αλήθεια, πώς θα διεκδικήσει ο κ. Σαμαράς την ψήφο του ελληνικού λαού; Και τι θεωρούν, ότι ο ελληνικός λαός είναι ηλίθιος; Αλλά τον κ. Σαμαρά δεν θα τον σώσουν οι χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις. Προς το παρόν τα καθεστωτικά ΜΜΕ νομίζουν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν και να χειραγωγούν τον ελληνικό λαό. Αλλά η οργή του λαού ξεχύνεται ήδη σαν ορμητικό ποτάμι.

Σε λίγες ημέρες ξημερώνει 25η Μαρτίου. Στις κρίσιμες καμπές της Ιστορίας τους οι λαοί συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους, εμπνέονται από την Ιστορία και τον πολιτισμό τους και αγωνίζονται.

Οι λαθρομεταναστες θα ζητανε απο μονοι τους να μπουνε στα στρατοπεδα!

Για το σχέδιο του Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τα 30 κέντρα προσωρινής φύλαξης παράνομων μεταναστών διαβάσατε και στο antinews. Ωστόσο, το θέμα έχει πολύ ψωμί και θα απασχολήσει για καιρό το Πανελλήνιο κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών αλλά και της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι αντιρρήσεις είναι τόσες πολλές που δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε και δείχνει αυτό ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης πιστεύει ότι έτσι θα τραβήξει ψήφους για το κόμμα του από τους αγανακτισμένους Αθηναίους που δε μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους. Έχουμε και λέμε:

Σύμφωνα με το σχέδιο θα μαζευτούν 30.000 παράνομοι μετανάστες ενώ συνολικά (στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.) είναι 1 εκατ. στην Ελλάδα. Δηλαδή θα δαπανηθούν 250 εκατ. για τρία χρόνια προκειμένου να μαντρωθεί το 3% των λαθρομεταναστών; Τι σόι σχέδιο είναι αυτό; Οι υπόλοιποι 970.000 που θα πάνε; Θα παραμείνουν προφανώς στην Ομόνοια και τις άλλες πόλεις;

Δε μας λέει το υπουργείο πόσο θα κρατηθούν όσοι βρεθούν στα κέντρα υποδοχής. Ένα μήνα, δύο, τρεις; Και στη συνέχεια που θα πάνε; Διότι η επαναπροώθηση στις χώρες τους δε γίνεται τώρα, θα γίνει μετά; Επομένως, θα έχουμε… αλλαγή βάρδιας; Οι πρώτοι 30.000 θα αφήνονται ελεύθεροι για να έρθουν άλλοι 30.000 και ούτω κάθε εξής; Ωραίο σχέδιο.

Για να εξευμενίσει τους κατοίκους των περιοχών που θα γίνουν τα κέντρα, λέει ο Χρυσοχοίδης ότι θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας. Αν και δεν το πιστεύουμε αυτό, μήπως να ρωτήσουμε που θα βρεθούν τα λεφτά; Αν μέχρι το 2015 είναι κοινοτικά κονδύλια στη συνέχεια από που θα πληρωθούν 30.000 άνθρωποι καθώς και που θα βρεθούν εκατομμύρια για τη σίτιση των μεταναστών και συντήρηση των στρατοπέδων;

Μήπως αντί να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, λέμε στους διακινητές ότι εδώ είναι ο παράδεισος; Διότι χιλιάδες μετανάστες θα ήθελαν να τρώνε και να πίνουνε στα κέντρα αυτά παρά να πεινάνε στην Αθήνα ή όπου αλλού. Μήπως δηλαδή τους οδηγούμε μαζικά στο να ζητάνε από μόνοι τους να μπούνε στα στρατόπεδα;

Ασφαλώς δε μπορεί μόνο η Αθήνα, η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα να είναι η «αποθήκη» για μετανάστες. Ωστόσο, μήπως δημιουργήσουμε στην περιφέρεια μικρά γκέτο και υποβάθμιση ανάλογη με αυτή του κέντρου της Αθήνας;

Το γίνεται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης; Δηλαδή όσα κέντρα κι αν φτιάξουμε, αν τα σύνορά μας είναι ξέφραγο αμπέλι, τι νόημα έχει όλο αυτό το σημερινό σόου του Χρυσοχοϊδη;

Τέλος, γιατί όλη αυτή η προεκλογική πρεμούρα της κυβέρνησης; Δήθεν ότι θα μας πετάξουν από τη ζώνη Σένγκεν ή γιατί το θέμα πουλάει στη Β’ Αθηνών κι όχι μόνο;

Εκεί που χιλιάδες Έλληνες ζουν με το φόβο της καθημερινότητας κι επομένως θα ψήφιζαν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανακουφιστούν από το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα;

πηγή : http://www.antinews.gr/2012/03/27/153519/

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ηρθε το... 1821 για τα καλα πια ...


Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος, μας είπε προχτές ότι με τα PSI, τις νέες δανειακές συμβάσεις και με τα νέα μνημόνια, η αγοραστική αξία των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων θα έχει επιστρέψει το 2013 (για το καλό τους...)
στα επίπεδα του 2001.
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι και τόσο... ευχάριστα.
Συγκεκριμένα:
*
1) Ηδη από το 2010, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο και πριν ακόμα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. συγκροτήσουν την «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» του δεύτερου μνημονίου, είχε καταγραφεί - και μάλιστα με στοιχεία της δικής τους ΓΣΕΕ - ότι:
Οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων σε πραγματικές τιμές είχαν περιπέσει στα επίπεδα του 1984!
Αν, λοιπόν, με το πρώτο μνημόνιο μας γύρισαν στη δεκαετία του '80, τότε στην «καλύτερη» περίπτωση με το ακόμα χειρότερο δεύτερο μνημόνιο μας στέλνουν ολοταχώς
όχι στο 2001, αλλά στο... 1961!
*
Η «ικανότητά τους», άλλωστε, να γυρίζουν το χρόνο μισόν αιώνα πίσω, έχει ήδη αποδειχτεί στον τομέα της ανεργίας: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, οι άνεργοι να είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, είχε να συμβεί στη χώρα από τη δεκαετία του '60...
*
2) Φαίνεται ότι ο κ. Προβόπουλος, πριν εξάγει συμπεράσματα για το πόσο πίσω μάς γυρίζουν οι πολιτικές τις οποίες επιδοκιμάζει, ξέχασε να βάλει στη «χρονομηχανή» του τον παράγοντα εργασιακές σχέσεις. Αλλά τι προκύπτει αν μπει κι αυτή η παράμετρος στην εξίσωση του πισωγυρίσματος;
Οτι με τα μέτρα για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με την εκθεμελίωση κάθε έννοιας «εργατικού δικαίου», με τη λεγόμενη «εκ περιτροπής εργασία», με τις «επιχειρησιακές συμβάσεις», με τα «δουλεμπορικά» και με όλα τα συναφή, που συνθέτουν την εικόνα «Νταχάου» που νομιμοποίησαν με το δεύτερο μνημόνιο στους εργασιακούς χώρους, οι εργασιακές σχέσεις περιέρχονται
όχι στο 2001, αλλά στο... 1881!
*
Εκεί μας γυρίζουν! Στον 19ο αιώνα! Σε εποχές που παραπέμπουν στην εξέγερση του Σικάγου και πριν ακόμα κι από εκείνη την ματωμένη Πρωτομαγιά!
*
3) Υπάρχει, επίσης, η παράμετρος των νέων δανείων και της νέας δανειακής σύμβασης, ισχύος μέχρι το... 2042! Πρόκειται για το νέο χαλκά που έβαλαν στον ελληνικό λαό όλοι αυτοί που - αντί να κρύβονται - πανηγυρίζουν κιόλας επειδή, όπως λένε, η Ελλάδα «πήρε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία από κάθε άλλη χώρα»!
Οι «σωτήρες», επομένως, μας γυρίζουν
όχι στο 2001, αλλά στο... 1821!
*
Στα δάνεια, δηλαδή, της εποχής του Κωλέττη. Τότε που η Ελλάδα είχε χρέη πριν ακόμα συγκροτηθεί ως κράτος! Τότε που τους τόκους και τα χρέη εκείνων των δανείων ο ελληνικός λαός τα πλήρωνε με χρεοκοπίες, με συμφορές και καταστροφές για άλλα 100 χρόνια!
*
Στο... 1821, λοιπόν.
Αυτή είναι η πραγματική χρονιά στην οποία θέλουν να κατρακυλήσουν τον εργαζόμενο λαό.
Αλλά εδώ βρίσκεται και η «αχίλλειος πτέρνα» τους:
Γιατί, εκτός από την επιστροφή του παρόντος και του μέλλοντος στο δικό τους «1821», σ' εκείνο των «κοτσαμπάσηδων, πασάδων και σεβάσμιων δεσποτάδων»,
υπάρχει και η από κάθε άποψη ώριμη δυνατότητα, για το σύγχρονο, για το περισσότερο από ποτέ επίκαιρο, για το δικό μας, για το ταξικό «1821».

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
   
πηγή : http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6763855&publDate=23/3/2012




ΠροετοιμασΙα 90 ημερων απο ΗΠΑ για πολεμο στο Κολπο - Μεταφερουν πλοια, οπλα





Διπλασιάζουν την δύναμη των ναρκαλιευτικών στον Κόλπο οι ΗΠΑ, στέλνουν ASW ελικόπτερα, μετατρέπουν τις τορπίλες υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας ώστε να αποδίδουν καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες του Κόλπου και αυξάνουν το απόθεμα βομβών και καυσίμων στο νησί-βάση Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού! Αυξάνουν μάλιστα άμεσα το κονδύλι ανάπτυξης των δυνάμεων τους κατά 100 εκατ. ευρώ.


 Αν αυτά δεν είναι ετοιμασίες για κτύπημα «στην καρδιά» του Ιράν τότε, τι είναι;


Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Σωμάτων της Γερουσίας, ο Ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ, ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του US Navy, δήλωσε ότι


«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας. Το Ιράν σε περίπτωση κρίσης θα επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή του πετρελαίου.


Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Θέλοουμε ισχυρές ανθυποβρυχιακές δυνάμεις γιατί θα το επιχειρήσουν πιθανότητα με υποβρύχια, τα νέα Kilo που έχουν πάρει από τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να επιτεθούμε στα υποβρύχια και να αμυνθούμε στις τορπίλες.


Θα διπλασιάσουμε τη δύναμη των ναρκαλιευτικών σκαφών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα φτάσουν στα οκτώ από τα τέσσερα που είναι σήμερα. Θα αποσταλούν ελικόπτερα με αερομεταφερόμενα συστήματα εντοπισμού ναρκών»


Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα διασχίζουν τα Στενά του Χορμούζ, θα εφοδιαστούν με επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, για αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης, ενώ θα τοποθετήσουν περισσότερα μέσα εγγύς άμυνας, όπως πυροβόλα και πολυβόλα, για την αποτροπή επιθέσεων από μικρούς στόχους.


Τέλος, τα σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, θα εφοδιαστούν με πολυβόλα Gatling, ενώ θα γίνουν και μετατροπές στις τορπίλες των υποβρυχίων που θα επιχειρούν στην περιοχή για να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τα Kilo των Ιρανών, αφού τα θερμογραφικά δεδομένα και η πυκνότητα του άλατος είναι διαφορετική στην Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο.  


Την ίδια στιγμή η USAF θα αυξήσει το απόθεμα βομβών των 1000 και 2000 λιβρών, αλλά και των θερμοβαρικών όπλων που διαθέτει, στην βάση Ντιέγκο Γκαρσία για χρήση από τα βομβαρδιστικά B-1,  B-2 και B-52.


Όλες αυτές οι κινήσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και θα αρχίσει νε μετράει ανάποδα ο χρόνος...


Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΣΕΕ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ «ΛΟΥΚΕΤΟΥ» 63.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Αποθαρρυντικά είναι τα νούμερα για την πορεία της εμπορικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Συγκρίνοντας το 2010 με το 2011 η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι λιγότερες κατά 68.000 με απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι το τρέχον έτος άλλες 63.000 βρίσκονται στο "κόκκινο" και στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά.

Το 2011, εξ άλλου, χάθηκαν 77.800 θέσεις εργασίας, μόνο στο εμπόριο, ενώ οι απολύσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 55%.

Παρουσιάζοντας, διεξοδικά, τις αρνητικές διαπιστώσεις και συγκρίσεις λειτουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τις αντίστοιχες στην ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης διερωτάται «κατά πόσον τελικά, οι περίφημες ατελείς μεταρρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τα υφεσιακά μέτρα, αντί να βελτιώσουν, επιδείνωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας». Θεωρεί, δε, ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται άμεσα, καλύτερη χρηματοπιστωτική αντιμετώπιση από τις τράπεζες και ταχύτερη πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους. Ειδικότερα, αναλύοντας τα συγκριτικά στοιχεία λειτουργίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρωζώνη, η ΕΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:


- Η απασχόληση στις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.


- Ο αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα με βάση το 100 ανέρχεται στο 93 έναντι 112 στην ΕΕ, ενώ η προστιθέμενη αξία της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στην Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς όσο μειώνεται ο αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.


- Η συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας ανέρχεται στο 35.3% σε σχέση με το 21.8% των λοιπών χωρών της ΕΕ.


- Το ονομαστικό ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μειώθηκε συνολικά κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το μισθολογικό κόστος να μειώνεται κατά 6,0% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 12.5%, σημειώνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση καθώς ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε αξιοσημείωτη πτώση του συγκεκριμένου δείκτη στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


- Οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν μόλις το 14% των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 33%.


- Οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις απασχολούν κατά μέσο όρο 2,9 άτομα, αριθμός αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι 4,2 άτομα ανά επιχείρηση.


- Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε όρους πλήθους επιχειρήσεων, είναι σαφώς μικρότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (34% έναντι 44%). Περίπου τα ίδια δεδομένα με τα παραπάνω ισχύουν, αναφορικά με την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία, και στον τομέα των υπηρεσιών.


- Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου είναι αναλογικά περισσότερες από τον μέρσο όρο της ΕΕ (42% έναντι 31%).

Βαριά φορολογία

Ακόμη, σημειώνεται ότι: Τα στοιχεία φορολόγησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα δείχνουν ότι αθροιστικά από άμεσους και έμμεσους τακτικούς ετήσιους φόρους, αλλά και από αναδρομικές και έκτακτες εισφορές προκύπτει μία επιβάρυνση που κυμαίνεται από 48% έως 53%, ενώ στην ΕΕ η φορολογία δεν ξεπερνά το 33%. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική περίπτωση επιβολής 32 ειδικών, έκτακτων και αναδρομικών φόρων. Ενώ ο ρυθμός δημιουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι σχεδόν παρεμφερής με αυτόν του μέσου όρου της ΕΕ (14% σε Ελλάδα και 12% σε ΕΕ), το μερίδιο των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύτηκαν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να ανοίξουν μία επιχείρηση είναι σαφώς υποδεέστερο από εκείνο του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ (39% σε σχέση με το 55%). Αυτό το στοιχείο υπονοεί πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων επιχειρηματιών έχουν οδηγηθεί στο άνοιγμα της επιχείρησής τους λόγω ανάγκης και έλλειψης άλλων εναλλακτικών- προοπτικών. Η προώθηση-διαφήμιση της επιχειρηματικότητας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αισθητά μικρότερη στην Ελλάδα (34,5%) σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ (51,35%).

Η γραφειοκρατία

Η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη πρόοδος στην απλοποίηση των κανόνων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών τοποθετούν την Ελλάδα σε δυσμενή θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Όσο για τη διαφθορά, υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα διαδικαστικά, τονίζονται τα παρακάτω:


- Οι ημέρες που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια ελληνική επιχείρηση είναι 19 έναντι 14 στην ΕΕ και σε αυτό έχει βοηθήσει τον τελευταίο χρόνο η ενεργοποίηση του one stop shop στα επιμελητήρια.


- Το κόστος που είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα εταιρικό σχήμα φτάνει το 21% (ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα) έναντι 5,5% στην ΕΕ.


- Η απαιτούμενη καταβολή ελάχιστου κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι στο 22,3% (% ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα) έναντι 18,76% στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.


- Το απαιτούμενο κόστος μεταβίβασης περιουσίας (% ως προς την περιουσιακή αξία) είναι 12,7% στην Ελλάδα σε αντίθεση με την ΕΕ όπου κυμαίνεται στο 4,68%.


- Για να κλείσει οριστικά μια επιχείρηση στην Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια με κόστος περίπου 9% και είναι τα μόνα στοιχεία που ταυτίζονται με τον μέσο όρο της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι στην Ευρώπη ακολουθούν συγκεκριμένη πτωχευτική διαδικασία, ενώ στην Ελλάδα απλώς κατεβάζουν ρολά και συνεχίζουν να οφείλουν εισφορές με πρόστιμα και προσαυξήσεις επίχριστο.

Η σχέση με το Δημόσιο

Πολύ χαρακτηριστικές, τέλος, είναι οι συγκρίσεις ως προς τις σχέσεις των επιχειρήσεων με το κράτος. Η διαθεσιμότητα των οκτώ βασικών κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες παρέχουν βοήθεια στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης του διαδικτύου (ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι αρκετά περιορισμένη στην πατρίδα μας σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ (62,5 έναντι 89,35). Σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση επί του συνόλου των χωρών της ΕΕ, εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους τόσο της έναρξης της λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων αν και οι λοιποί δείκτες κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ.


Ο μέσος όρος πληρωμής των επιχειρήσεων από το δημόσιο για κρατικές προμήθειες είναι θεωρητικά 65 ημέρες έναντι 25 στην ΕΕ. Το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αγγίζει σήμερα τα 6 δισ. Αναφορικά με την οικονομική σχέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με το κράτος, φαίνεται ότι το μερίδιο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη συνολική αξία των κρατικών συμβολαίων είναι 31% στην Ελλάδα και 38% στην ΕΕ, ενώ η ηλεκτρονική διαθεσιμότητα των προκηρύξεων κρατικών προμηθειών στην Ελλάδα προσεγγίζει μόλις το 43%, ενώ στην ΕΕ το 73%. Η κρατική οικονομική βοήθεια προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι οριακά υψηλότερη (7,6%) από την ΕΕ (6,9%). Το ποσοστό μη επιτυχών αιτήσεων από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για παροχή τραπεζικών δανείων ανέρχεται στο 58% στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό υπολογίζεται στο 23%. Ο μέσος όρος εξόφλησης συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι περίπου 107 ημέρες έναντι 54 ημερών στην ΕΕ.
πηγή : ΑΠΕ
το αλιεύσαμε εδώ http://prezatv.blogspot.com  ΠΡΕΖΑ TV

Ειναι οι Μπαμπουσκες η λυση ??


Γραφει η Σοφία Βούλτεψη

Καθώς οι μέρες περνούν, η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης πλησιάζει και οι μεταπολιτευτικοί κομματικοί σχηματισμοί ολοκληρώνουν τα… γεννοβολήματά τους μια σειρά από ερωτήματα θα αρχίσουν να προβάλλουν όλο και πιο πιεστικά:

Φέρνουν τα νέα κόμματα που σχηματίστηκαν κάτι το καινούργιο;

Έχουν μέσα τους το σπέρμα της αλλαγής – για το καλύτερο ή το χειρότερο;

Είναι βέβαιο ότι οι ικανοί και οι άξιοι αποφάσισαν ξαφνικά να μεταπηδήσουν σε άλλους σχηματισμούς για ν’ αλλάξουν τη χώρα;

Και πάλι, είναι βέβαιο ότι όλοι όσοι παρέμειναν στα παλαιά κόμματα προκάλεσαν – μόνοι αυτοί – τα δεινά στη χώρα;

Αν αφήσουμε κατά μέρος το θυμικό και την δικαιολογημένη οργή, θα δούμε πως οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Τα κόμματα έχουν εξελιχθεί σε… μπάμπουσκες – ξέρετε, αυτές τις ρώσικες κούκλες που ανοίγεις μία και βρίσκεις μέσα μια ίδια κι’ απαράλλαχτη και μετά κι’ άλλη κι’ άλλη.

Επομένως, προβάλλει άλλο ένα ερώτημα: Είναι η δημιουργία νέων κομμάτων – με τον ιδιότυπο τρόπο που δημιουργούνται στην Ελλάδα – προϊόν πολιτικής απόφασης για να σωθεί η χώρα ή μήπως δημιουργούνται για να σωθούν και να επιβιώσουν πολιτικά τα πρόσωπα που τα ιδρύουν ή προσχωρούν σ’ αυτά;

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως τα πρόσωπα που διατείνονται ότι θα σώσουν τη χώρα έχουν γαλουχηθεί και ανδρωθεί μέσα στο παλιό πελατειακό σύστημα, έχουν στο παρελθόν μοιράσει υποσχέσεις για να εκλεγούν, έχουν δημιουργήσει προσωπικούς στρατούς, έχουν κληρονομήσει έδρες, έχουν υπηρετήσει σε αναρίθμητα αξιώματα - κρατικά, συνδικαλιστικά, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να πει κανείς και για τα περισσότερα από τα πρόσωπα εκείνα που παρέμειναν στα κόμματά τους.

Σκόρπια, θα βρεις ιδεολόγους, ανθρώπους που δεν συμβιβάστηκαν, που δεν κέρδισαν χρήματα, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα (της χρεοκοπίας) μετράει.

Η μετριοκρατία επικράτησε στη χώρα – και επομένως και μέσα στα κόμματα.

Επομένως, τέτοιου είδους μετακινήσεις (ή ακινησίες) δεν πρόκειται να φέρουν νέες ιδέες, ούτε την αλλαγή.

Η εικόνα που εμφανίζει η πολιτική σκηνή είναι εικόνα διάλυσης. Καθημερινά ανακοινώνονται αποχωρήσεις και προσχωρήσεις προσώπων που αν και τους δόθηκε η δυνατότητα, απέκτησαν θέσεις εξουσίες, υπήρξαν επί δεκαετίες βουλευτές, υπουργοί, περιφερειάρχες, δημοτικοί άρχοντες, κομματικοί αξιωματούχοι, δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Κάθονταν πάνω στα δανεικά και επιβίωναν.

Κάποιοι απ’ αυτούς κηρύσσουν αντεπίθεση και διακηρύσσουν «πρωτιές».

Προχθές, για παράδειγμα, ήταν μια σημαδιακή ημέρα. Μόλις είχε καταβληθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου και η εικόνα που παρουσίαζε η χώρα ήταν ενός πολιτικού προσωπικού που αφού ησύχασε ότι με τα καινούργια δανεικά θα αντιμετωπιστούν οι λήξεις ομολόγων, συνέχιζαν απτόητοι τις μετακινήσεις και τις αντεγκλήσεις.

Είναι γεγονός ότι από όποια χώρα και αν πέρασε το ΔΝΤ, το παλιό κομματικό κατεστημένο εξαφανίστηκε.

Όχι στην Ελλάδα. Εδώ… γεννοβολάει! Σωτήρες!

Άρα, πόσο βέβαιο είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν την εν βρασμώ ψυχική κατάσταση του λαού για να υφαρπάσουν την ψήφο του, όπως παλιά το έκαναν στηριζόμενοι στα ρουσφέτια;

Θα τα σκεφθεί όλα αυτά ο κόσμος ή θα λειτουργήσουν και πάλι οι γνωστές αρετές του έθνους;

Ο Κικέρωνας έλεγε πως όλοι οι λαοί έχουν αρετές και ελαττώματα. Για τους Έλληνες, όμως, έλεγε πως οι αρετές τους είναι και τα ελαττώματά τους: Εγωισμός, αψίκορο πάθος και ιδιοτροπία της στιγμής.

Ποιοι είναι ειλικρινείς και ποιοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος τις αρετές-ελαττώματα της φυλής μας;

Θα καταφέρουν οι Έλληνες να τους ξεχωρίσουν και να τους επιλέξουν;

Και κάτι ακόμη: Στην Ιταλία, μετά την περίφημη Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», τα παλιά κόμματα είτε εξαφανίστηκαν και στη θέση τους γεννήθηκαν άλλα, είτε άλλαξαν ονομασίες.

Αλλά οι νέοι ηγέτες που εμφανίστηκαν – για το καλύτερο ή για το χειρότερο – δεν προέρχονταν από το παρελθόν.

Kόμματα διαλύθηκαν, πολιτικοί βρέθηκαν στη φυλακή, ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Mπεττίνο Kράξι, εξαναγκάσθηκε σε υπερορία στην Tυνησία, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Tζούλιο Aντρεόττι, κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για σχέσεις με τη Mαφία, ενώ πολλοί ήσαν εκείνοι που οδηγήθηκαν σε αυτοκτονία.

Ελάχιστοι επέζησαν, ενώ, για παράδειγμα, ο γιος του Κράξι, που είχε εκλεγεί στην τελευταία προ της κοσμογονίας Βουλή, εξαφανίστηκε εντελώς από το στερέωμα.

Ούτε διανοήθηκε να φτιάξει δικό του κόμμα, ούτε παρέμεινε στο παλιό, ούτε πέρασε από κανενός το μυαλό να τον ψηφίσει, επειδή θα φορούσε τον μανδύα του καινούργιου.

Αλλά και οι τεχνοκράτες (κάτι ακούγεται περί Παπαδήμου με μεγάλη επιμονή, έστω και διαψεύσεων), που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να σταθούν.        
 
Ο τότε υπουργός Υγείας καθηγητής Ουμπέρτο Βερονέζι, έλαβε την απόφαση να απομακρυνθεί από την πολιτική και να επιστρέψει στη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Μιλάνου.

«Στους χώρους όπου ασκείται η πολιτική δεν μετράω», είχε πει ο διάσημος καθηγητής σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας ανάμικτης με παράπονο. «Με ακούνε μόνο για λόγους ευγενείας. Δεν έχω πίσω μου κάποιο κόμμα να με στηρίζει, δεν ενδιαφέρομαι για τις ψήφους και δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω ρουσφέτια. Και η πολιτική είναι και αυτό».

Ο υπουργός Παιδείας καθηγητής της Φιλοσοφίας της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σαπιέντσα, Τούλλιο Ντε Μάουρο, είχε πει: «Δεν έχω κανέναν δισταγμό. Θα επιστρέψω στο πανεπιστήμιο. Όταν η κεντροαριστερά με κάλεσε στην κυβέρνηση, δέχθηκα από αίσθηση καθήκοντος. Τώρα, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Πράσινοι μου ζήτησαν να είμαι υποψήφιος με την Ελιά, αλλά αρνήθηκα».

Ο στρατηγός Λουίτζι Καλιγκάρις που θέλησε – και αυτός – να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, προσχωρώντας στο κόμμα του Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», έσπευσε και αυτός να εγκαταλείψει τη σκηνή.

«Αν δεν είσαι Πρόεδρος κάποιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ή κάποιας κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε, «είσαι συνεχώς αναγκασμένος να διαπραγματεύεσαι την επιρροή σου».

Επομένως; Επομένως όλα θα κριθούν από τον τρόπο που θα αντιδράσει ο λαός.

Αν δηλαδή με την ψήφο του θα επιβάλει μια ειρηνική επανάσταση μέσα στα κόμματα…

πηγή : http://www.elzoni.gr/html/ent/054/ent.20054.asp

To Piri Reis κοβει βολτες Τηνο Μυκονο για πετρελαιο ...


Συνεχίζει τις έρευνες για πετρέλαιο ανενόχλητο στο Αιγαίο το "Koca Piri Reis" εντός της υφαλοκρηπίδα μετά από την χτεσινή του είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης. Αυτή την ώρα το πλοίο βρίσκεται δυτικά της Ικαρίας στην μέση του Αιγαίο και πλέει με ταχύτητα 6,7 κόμβων.

Το πλοίο πλέει με κατεύθυνση νότια, νοτιοανατολικά μεταξύ της Ικαρίας και της Μυκόνου με σταθερή ταχύτητα. Πριν από μερικές ημέρες η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX (193/12), η οποία αναφέρει ότι το
"Koca Piri Reis" θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2012 σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική NAVTEX δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το δρομολόγιο του πλοίου, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, για το πού ακριβώς θα κινηθεί το πλοίο και τι είδους έρευνες θα πραγματοποιήσει το "Koca Piri Reis" στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου», τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν πιστεύουν ότι το "Koca Piri Reis" κάνει σοβαρές έρευνες. Απλά έχει βγει για να προκαλέσει και να δείξει ότι μπορεί να φτάσει "μέχρι την αυλή της Αθήνας" εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία και την φοβική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και θέτοντας κατ'αυτό τον τρόπο σε νέες βάσεις τις τουρκικές απαιτήσεις.

Παράλληλα με το "Koca Piri Reis" την Τετάρτη το μεσημέρι στις 15.00 τουρκικό περιπολικό σκάφος πλησίασε την βραχονησίδα Ζουράφα και φωτογράφιζε ελληνικά αλιευτικά και την βραχονησίδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Faros24 οι Έλληνες ψαράδες που ήταν στην περιοχή νόμισαν στην αρχή ότι το σκάφος ανήκε στο  Λιμεναρχείου Σαμοθράκης  το οποίο βγήκε για να διώξει δύο τούρκικα αλιευτικά που ψάρευαν στα 3 ναυτικά μίλια βόρεια από την βραχονησίδα Ζουράφα.

Τελικά όπως αποδείχτηκε το σκάφος που του είχε πλησιάσει ήταν της τουρκικής Ακτοφυλακής η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με πολλά πλωτά και ιπτάμενα μέσα. Σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής, "Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται, να εμφανίζονται έτσι στα Ελληνικά χωρικά ύδατα οι Τούρκοι και να μην λογαριάζουν κανένα. Και  όχι μόνο αυτό, μας τραβάνε και φωτογραφίες για να μας φοβίσουν..."  

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους έχει έρθει από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη και κάνει περιπολίες σκάφος του λιμενικού σώματος και βοηθάει με την συμμετοχή του στις περιπολίες το σκάφος του ΛΣ της Σαμοθράκης που επισκευάσθηκε.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφυγε χθες, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, σε μία κίνηση να δείξουν οι ελληνικές αρχές, ότι το Θρακικό Πέλαγος καλύπτεται επιχειρησιακά.



Τμήμα ειδήσεων www.defencenert.gr

Financial Times: ποιος ειναι ο φοβος των δυτικων για τις εκλογες στην Ελλαδα


Δεν φτάνει που μας εξαθλιώνουν με τα Μνημόνια και τον συνεχή τοκογλυφικό δανεισμό, θέτουν και όρους για τις πηγές των χρημάτων που θα τους δώσουμε (φυσικά και δεν είναι τυχαίο ότι τα Μνημόνια μας απαγορεύουν να πάρουμε χρήματα για την εξόφληση των δανείων μας χωρίς την έγκριση των πιστωτών μας), ίσως γιατί θέλουν και να μας εξαθλιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευθούν τον πλούτο μας.

Έτσι οι Financial Times με εμφανή ανησυχία επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα, πως ''για 200 δισ. δολάρια η πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση θα δώσει στο ρωσικό Ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά για 30 ή 50 χρόνια''!

Σίγουρα το δημοσίευμα αυτό ''περνάει'' πίσω από τεράστια συμφέροντα, ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πόσο οι Βρετανοί ''παίζουν'' με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά μη ξεχνάμε τα αντιρωσικά τους αισθήματα καθότι απόλυτα ταυτισμένοι με τη πολιτική των εξαδέλφων τους Αγγλοσαξόνων Αμερικανών (ή μήπως το αντίθετο;).

Μην ξεχνάμε ότι ήταν οι Financial Times που τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2010 είχαν σαμποτάρει την αγορά ελληνικού χρέους από την Κίνα, βγάζοντας το σχετικό ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης και καίγοντας το θέμα αφού εκτινάχθηκαν τα spreads και αναγκάζοντας τον ανεκδιήγητο Γ.Παπακωνσταντίνου να αναβάλει το ταξίδι και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στην Κίνα.

Βέβαια, τέτοιο θέμα, δηλαδή "αγοράς δικαιωμάτων βάσης στον Πειραιά από το ρωσικό Ναυτικό" δεν υπάρχει και αυτό το λένε άριστα πληροφορημένες πηγές από την Μόσχα. Οι Ρώσοι δεν είναι ανόητοι να ελλιμενίζεται ο στόλος τους σε ένα λιμάνι που ελέγχεται 100% από το ΝΑΤΟ αφού η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Αυό που υπάρχει είναι ενδιαφέρον για περιφερειακά εμπορικά λιμάνια του Αιγαίου (καμία σχέση με ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων), προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των τουρκικών εταιρειών, όπως αποκάλυψε πριν δύο ημέρες το defencenet.gr. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τουρκικό έλεγχο τόσο της δυτικής όσο και της ανατολικής ακτής του Αιγαίου

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η κατάληξη του άρθρου, ότι δηλαδή ''η πικρία του ελληνικού λαού απέναντι στην Γερμανία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα μπορούσε να αλλάξει τους παράγοντες της συζήτησης –τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή. Η Ελλάδα δεν έχει αλεξίπτωτο σήμερα, αλλά μέσα στον χρόνο μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές απ’ όσες νομίζουμε''.

Προφανώς είναι έκδηλη πια η ανησυχία του ξένου παράγοντα για την αντίδραση του λαού και τη στροφή του προς αντιμνημονιακούς σχηματισμούς,και καθότι το μνημόνιο έχει αρχίσει να ταυτίζεται στη συνείδηση του Έλληνα με την υποδούλωση στους Δυτικούς και την αντιρωσική πολιτική (βλ. υπόθεση Καραμανλή και πτώση κυβέρνησής του).

Από εκεί και πέρα με τις γνωστές εγγλέζικες προβοκατόρικες μεθόδους μπλέκεται και η ... υπόθεση της Συρίας με την Ελλάδα: ''Γιατί υπερασπίζεται με τόση θέρμη η Ρωσία τον Bashar al-Assad της Συρίας; Είναι γιατί η Συρία είναι ο πιο αξιόπιστος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο κ. Assad, όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, αγοράζει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας από την Μόσχα. Μέσα στα χρόνια, πατέρας και γιος έχουν αναλάβει μεγάλο χρέος εξαιτίας αυτής της διαδικασίας. Η Ρωσία χάρισε περίπου το 75% αυτών των υποχρεώσεων το 2006, με αντάλλαγμα να μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιεί τις ναυτικές βάσεις στην Λατάκια και την Ταρτούς.

Για την Ρωσία, η πρόσβαση στην Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική αξία. Οι ημέρες του κ. Assad στην εξουσία μοιάζουν να είναι μετρημένες και η επόμενη κυβέρνηση της Συρίας θα μπορούσε να μην είναι τόσο ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στην Μόσχα. Οπότε πού μπορεί η Ρωσία να στραφεί για να διατηρήσει την μεσογειακή βάση για το ναυτικό της; Μήπως στην Ελλάδα; Είναι μια προοπτική την οποία θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες του πυρήνα της Ε.Ε. Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη πηγή εσόδων.

Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια.

Είναι αδύνατον για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και την τεχνοκρατική του κυβέρνηση να υπογράψει τέτοια συμφωνία, εν μέρει επειδή οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν σθεναρές αντιρρήσεις. Όμως για μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα".

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr




Μολις 46,7 δισ. ευρω και οχι 105,4 δισ. γλυτωσε η Ελλαδα


H Ελλάδα πέτυχε μια μείωση χρέους, πολύ καθυστερημένα και με τεράστιο «παράπλευρο» κόστος. Η επιταχυνόμενη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και το δημοσιονομικό αδιέξοδο υπόσχονται να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το ελληνικό πρόβλημα, αμέσως μετά τις εκλογές, υποχρεώνοντας τη νέα κυβέρνηση να λάβει εφιαλτικά πρόσθετα μέτρα.

Η επιτυχία του PSI είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη. Όμως, καλό είναι οι πανηγυρισμοί να μη σκεπάσουν τη σκληρή αλήθεια. Και αυτή είναι ότι χρωστάμε πλέον κοντά στο ΜΙΣΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ! (110 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο, 130 δισ. από το δεύτερο – τη νέα δανειακή σύμβαση, 50 δισ. ελληνικά ομόλογα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 140 δισ. έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύνολο 430 δισ. ευρώ). Έχει άραγε σκεφτεί κανείς σε πόσες ζωές θα εξοφληθεί αυτό το τεράστιο χρέος;

Ως προς το PSI, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 85% και έφθασε πάνω από το 95% μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης για το υποχρεωτικό «κούρεμα» και των απρόθυμων κατόχων ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όμως, η επιτυχία δεν είναι απόλυτη, αφού δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για εθελοντική συμμετοχή πάνω από 90%, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και η πληρωμή των CDS, ως συνέπεια της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης. Έτσι, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, φέροντας για χρόνια ένα στίγμα που θα την κρατήσει εκτός αγορών και εξαρτημένη από τα «πακέτα» των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να έχει πετύχει μια ουσιαστική διαγραφή χρέους, που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Η πραγματική μείωση του χρέους είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί πανηγυρισμούς: Για να πετύχει το ελληνικό Δημόσιο τη διαγραφή των 105,4 δισ. ευρώ, παίρνει νέα δάνεια σχεδόν 60 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για να προσφέρει «γλυκαντικό» στους κατόχους ομολόγων, να πληρώσει δεδουλευμένους τόκους και να στηρίξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Έτσι, το πραγματικό όφελος περιορίζεται σε 46,7 δισ. ευρώ και στη σημαντική μείωση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2042.

Το πραγματικό πρόβλημα, που το αφήνει άλυτο αυτή η διευθέτηση, είναι ότι αποκλείει κάθε περίπτωση να επανέλθει η Ελλάδα αυτήν τη δεκαετία στις αγορές για χρηματοδότηση, τη στιγμή που τα δάνεια διάσωσης φθάνουν (αν αποδειχθούν επαρκή...) για να πορευτούμε ως το τέλος του 2014. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει εκ νέου ένα μεγάλο δάνειο στήριξης το αργότερο το 2014 (το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ επιπλέον), χωρίς βέβαια να αποκλείεται (ίσως είναι και το πιθανότερο) να υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα που θα επιβάλουν να ζητήσουμε πολύ νωρίτερα το νέο δάνειο. Γιατί είναι αποκλεισμένη η Ελλάδα από τις αγορές, ακόμη κι αν εφαρμόσει το πρόγραμμά της; Γιατί, πολύ απλά, οι επενδυτές βλέπουν ότι στο τέλος του 2014 το 85% του χρέους της Ελλάδας θα έχει μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές (κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ΔΝΤ), που έχουν προτεραιότητα για την είσπραξη των απαιτήσεών τους έναντι των ιδιωτών. Ουδείς, λοιπόν, θα δεχθεί να προσφέρει χρηματοδότηση γνωρίζοντας ότι είναι τελευταίος στη σειρά για πληρωμή και πρώτος στη σειρά για... «κούρεμα», αν υπάρξει νέα οικονομική αδυναμία της Ελλάδας (κάτι πολύ πιθανό).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, βέβαια, ότι στις πλατφόρμες ανεπίσημης διαπραγμάτευσης των νέων ελληνικών ομολόγων, που θα δοθούν σε αντάλλαγμα για τα παλιά με το PSI, οι αποδόσεις των νέων τίτλων της χώρας μας, που λήγουν μεταξύ 2023 και 2042, κυμαίνονται από 17%, στις πιο κοντινές διάρκειες, έως και 22% στις μακρινές. Πρόκειται για αποδόσεις πολύ χειρότερες ακόμη και από των πορτογαλικών ομολόγων, που ενσωματώνουν πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας 98% μετά το PSI!

Σημειωτέον ότι για να φθάσει η Ελλάδα στην κατάσταση που θα βρεθεί μετά το PSI, έχοντας ένα χρέος με καλύτερες πιθανότητες διαχείρισης, χρειάσθηκε να μεταφέρει ολόκληρο τον δανεισμό στο αγγλικό δίκαιο, να «προσημειώσει» όλη την περιουσία του Δημοσίου υπέρ των πιστωτών και να δεχθεί ότι στο μέλλον όχι μόνο η δημοσιονομική διαχείριση θα ασκείται στην ουσία από τους πιστωτές αλλά και ότι κάθε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, κάθε φορά που θα υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, να λαμβάνει σκληρά διορθωτικά μέτρα κατά του πληθυσμού της ή και να σταματά πληρωμές βασικών δαπανών του κράτους (μισθοί - συντάξεις) για να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους πιστωτές. Πρόκειται για μέτρα εκχώρησης κυριαρχίας και δέσμευσης της οικονομικής πολιτικής υπέρ των πιστωτών, που δεν έχουν επιβληθεί σε καμία άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου μετά τον Πόλεμο.

Το μεγάλο ερώτημα μετά το PSI

Το μεγάλο ερώτημα μετά το PSI είναι αν θα συμβάλει, τουλάχιστον, σε μια στοιχειώδη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να σταματήσει η μαζική εκροή καταθέσεων και να αρχίσουν πάλι να κινητοποιούνται επενδυτές. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κατάρρευση της οικονομίας παίρνει πολύ γρήγορους ρυθμούς πλέον και απειλεί να εκτροχιάσει το οικονομικό πρόγραμμα αλλά και να προκαλέσει ακραία φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση κατά 7,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο άτομα στο τέλος του έτους. Ξένοι οίκοι και αναλυτές ελληνικών τραπεζών προβλέπουν ότι, χωρίς αλλαγή πορείας, το ποσοστό της ύφεσης θα ξεπεράσει το 8% φέτος, συντρίβοντας τις επίσημες προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3%, ενώ πλέον προβάλλει απειλητικό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η κάμψη και το 2013, εξαφανίζοντας τις ελπίδες για θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία, την ίδια ώρα, δείχνουν ότι οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού ήταν πολύ σοβαρότερες απ’ όσο παραδεχόταν ως τώρα η κυβέρνηση. Το ταμειακό έλλειμμα ήταν 4,43 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τον στόχο, φθάνοντας τα 24,88 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση αναζητεί σανίδα σωτηρίας στα έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που θα μετρηθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 για να εμφανιστεί μια καλύτερη εικόνα του. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πανικός για την κατάρρευση των εσόδων, ιδίως από τον ΦΠΑ, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, που απειλεί να δημιουργήσει νέα τεράστια «τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Βέβαιο θεωρείται ότι οι αποκλίσεις αυτές θα υποχρεώσουν την επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο να συμφωνήσει με την «τρόικα» μέτρα τουλάχιστον 10,6 δισ. ευρώ, που χρειάζονται για το 2013 και το 2014, αλλά και εξαιρετικά επώδυνα μέτρα για το τρέχον έτος. Ουδείς μπορεί να φανταστεί τι ακόμη μπορεί να κοπεί από το Δημόσιο, αλλά η «τρόικα», σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα επιμείνει σε μέτρα ακρωτηριασμού του κράτους, με χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Το αδιέξοδο του πειράματος λιτότητας στην Ελλάδα επισημαίνεται με πολύ εύστοχο τρόπο σε ανάλυση της οργάνωσης OpenEurope: Το εξαιρετικά αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η Ιρλανδία τις δεκαετίες ’80 και ’90 πέτυχε εξοικονόμηση 10% του ΑΕΠ, ενώ από την Ελλάδα ζητείται μια εξοικονόμηση 20% του ΑΕΠ, που είναι αδύνατον να αντιληφθεί κανείς πώς μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να καταδικασθεί η χώρα σε πλήρη διάλυση της οικονομίας

πηγή : http://www.badmoney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16625&catid=44&Itemid=73

Πιθανοτατα η καταναλωση του λευκου ρυζιου να συνδεεται με τον διαβητη



Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική … επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε εκείνες τις χώρες, ιδίως στην Ασία, όπου το ρύζι αποτελεί παραδοσιακή τροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διατροφολόγο Τσι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνισαν ότι δεν αρκεί ο περιορισμός του ρυζιού για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη, αλλά η διατροφή πρέπει γενικότερα να είναι προσεγμένη και να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και λίπη.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τέσσερις ήδη δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και αφορούσαν συνολικά 350.000 άτομα για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως 22 ετών. Από αυτούς, πάνω από 13.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη.

Η κινεζική και η ιαπωνική μελέτη έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το πιο πολύ ρύζι, είχαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο ρύζι. Στην αμερικανική και αυστραλιανή έρευνα, όπου γενικότερα -όπως και στην Ευρώπη- η κατανάλωση ρυζιού από τον πληθυσμό είναι αρκετά μικρότερη, η αύξηση του κινδύνου από το πολύ ρύζι ήταν κατά μέσο όρο 12%. Στις ασιατικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε τρεις έως τέσσερις μερίδες ρύζι τη μέρα, ενώ στις δυτικές χώρες μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

Το άσπρο ρύζι είναι η κυριότερη μορφή ρυζιού που καταναλώνεται διεθνώς. Έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία και αποφλοίωση και ό,τι απομένει, είναι κυρίως άμυλο. Το καφέ ρύζι, αντίθετα, διατηρεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο το φλοιό του, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες, καθώς και χαμηλότερο «γλυκαιμικό δείκτη», δηλαδή περιέχει λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με το άσπρο ρύζι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στη σχέση ρυζιού και διαβήτη, από τον οποίο πάσχουν περίπου 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύπλοκη πάθηση που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή. Εμφανίζεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή η ορμόνη ινσουλίνη δεν αρκεί για να το διασπάσει. Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Πηγή: www.ygeianews.gr

το αλιεύσαμε στο www.medicalnews.gr

Τεστ αιματος προβλεπει την προδιαθεση εμφραγματος


Τη δυνατότητα της έγκαιρης πρόβλεψης του εμφράγματος δίνει ένα νέο επαναστατικό τεστ αίματος, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο, περίπου.

Οι γιατροί συνήθως, μετά από διάφορες εξετάσεις, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα κατά πόσο υπάρχει μπλοκάρισμα σε μια αρτηρία, π.χ. λόγω υψηλής χοληστερίνη για χρόνια, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν αν και πότε θα σπάσει η συσσωρευμένη αρτηριακή πλάκα και θα συμβεί το έμφραγμα.
Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.

«Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ένα τρόπο να προβλέψουμε το έμφραγμα, όμως έχουμε πλέον στα χέρια μιας ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό«Science Translational Medicine».

Η μελέτη αφενός 50 ασθενών με έμφραγμα και αφετέρου, για λόγους σύγκρισης, 44 υγιών εθελοντών, έδειξε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εν λόγω κύτταρα αρχίζουν να αυξάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα μία έως δύο εβδομάδες πριν το επικείμενο έμφραγμα. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα.

Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.

Όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο το νέο τεστ αίματος θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και ζητούν να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την εκ των προτέρων διαγνωστική ικανότητα του νέου βιοδείκτη. Το κρίσιμο ερώτημα -για το οποίο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν σαφή απάντηση- είναι πότε τα συγκεκριμένα ενδοθηλιακά κύτταρα γίνονται μη φυσιολογικά σε σχέση με τον χρόνο του εμφράγματος.
Πηγή: iefimerida.gr

το αλιεύσαμε στο  

Ψαχνουν πως θα βαλουν φρενο στις τιμες των καυσιμων


Προτείνεται η καθιέρωση μιας ανώτατης οροφής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές που έχουν επωμιστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω των ανατιμήσεων

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι καταναλωτές από το ράλι των τιμών της βενζίνης

Φρένο… στις αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων μέσα από την καθιέρωση ενός «πλαφόν» στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως έκανε γνωστό χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί πρόταση σύμφωνα με την οποία, το άθροισμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ 23% στην αμόλυβδη βενζίνη να μην ξεπερνά το ένα ευρώ το λίτρο. Για να γίνει πιο κατανοητό, σήμερα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ – που είναι φόρος σε απόλυτο και σταθερό μέγεθος- είναι 67 λεπτά το λίτρο.

Ο ΦΠΑ που υπολογίζεται στην τιμή διύλισης και τη λιανική είναι 37 λεπτά το λίτρο. Αν προστεθούν τα νούμερα αυτά, τότε οι φόροι είναι στο 1,04 ευρώ.Ο καταναλωτής θα μπορούσε να γλιτώσει την αύξηση των τεσσάρων λεπτών το λίτρο αν έμπαινε ένα όριο σε επίπεδο φόρων.Σημειώνεται ότι όσο ανεβαίνει η τιμή διυλιστηρίου -σήμερα είναι στα 69,5 λεπτά- τόσο αυξάνεται και το άθροισμα των φόρων και κυρίως λόγω του ΦΠΑ που επιβάλλεται ποσοστιαία.

Το αποτέλεσμα είναι το κράτος να εισπράττει έσοδα και μάλιστα πολύ περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει, αφού οι διεθνείς τιμές και κατά συνέπεια και της διύλισης έχουν αυξηθεί πέρα από κάθε όριο.

Με τον τρόπο αυτό θα προσφερόταν μία μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν επωμιστεί τεράστια επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί πό τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον Φίλιππο Σαχινίδη (όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών).

Οι τιμές των υγρών καυσίμων καταγράφουν μία… απίστευτη κούρσα ανόδου από την αρχή του χρόνου. Η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,804 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει αγγίξει τα δύο ευρώ το λίτρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

πηγή : http://marketbeast.gr/?p=787

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ψαξτε παντου για πετρελαιο και ορυκτα κοιτασματα

Το “ΙΓΜΕ” έχει έτοιμες τις έρευνες, εδώ και 15 χρόνια - Τώρα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει αποφασιστικά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο - Έωλες οι απειλές την Τουρκίας
Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας, ξεκίνησε πρόσφατα, τέλη του 2011, ένα πρόγραμμα ερευνών και αναζήτησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το υφυπουργείο Ενέργειας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνες γεωπολιτικές, σεισμικές και τελικά γεωτρήσεις, από διεθνείς εταιρείες εξειδικευμένες στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Ήδη προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνες στο Ιόνιο – Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο – και νοτίως της Κρήτης, με πολλές εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Εξάλλου ετοιμάζονται διαγωνισμοί και για άλλες περιοχές, π.χ. στον Έβρο, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, στη Μεσσηνία,σ την Κρήτη.
Απορούμε και οργιζόμαστε για την εγκατάλειψη από το κράτος επί 15 χρόνια, των ερευνών για ανεύρεση πετρελαίου και ορυκτών, γιατί παλαιότερες έρευνες από το κρατικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αλλά και από ξένα επιστημονικά ινστιτούτα, είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όσον αφορά την ύπαρξη σχετικών κοιτασμάτων.
Αλλά οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ήταν απορροφημένες από το καταναλωτικό πανηγύρι, που βέβαια γινόταν με δανεικά χρήματα και γι' αυτό τελικά οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεωκοπία και είχαν εγκαταλείψει προσπάθειες πολλών ετών σε αυτόν τον τομέα, όπως είχαν ξεχάσει και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ορισμένες γεωτρήσεις, που είχαν ανακαλύψει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, είχαν σφραγιστεί γιατί δεν ήταν συμφέρουσα η εμπορική αξιοποίησή τους.
Σήμερα όμως, με την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων, κατέστη συμφέρουσα η εκμετάλλευσή τους και αυτό πλέον επιδιώκεται.
Ανασταλτικός παράγοντας για τις έρευνες υπήρξαν οι ποικίλες αντιδράσεις της Τουρκίας, που αυθαίρετα προβάλλει δικαιώματα, εκεί που δεν έχει, για αν εμποδίσει τη χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Άλλωστε πολλές φορές έχει προτείνει τη συνεκμετάλλευση τους.
Υπενθυμίζουμε ότι το 1982, η Τουρκία απείλησε με πόλεμο, όταν η εταιρεία που αντλεί πετρέλαιο από τον Πρίνο – κοντά στη Θάσο – θέλησε να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανατολικά του νησιού, στα έξι ναυτικά μίλια, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το ίδιο συνέβη όταν επιχειρήθηκαν γεωτρήσεις μεταξύ Μυτιλήνης και Λήμνου, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου.
Ακόμη και σήμερα η Τουρκία διατηρεί εχθρικές και αρπακτικές διαθέσεις έναντι της χώρας μας, όταν ισχυρίζεται ότι το νησί Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατά το διεθνές δίκαιο και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Και αυτό για να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.
Η Κύπρος, όμως, μας δίνει το παράδειγμα:
Χάραξε την αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΠΖ) στη θάλασσά της και ήδη διενεργεί γεωτρήσεις που θα της εξασφαλίσουν φυσικό αέριο σίγουρα, αφού πρόκειται για το ίδιο κοίτασμα που έχει ανακαλύψει το Ισραήλ.
Η Τουρκία απείλησε την Κύπρο, έστειλε πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα στο γνωστό οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, αλλά δεν τόλμησε στρατιωτική επέμβαση, γιατί η εταιρεία που διενεργεί τις γεωτρήσεις, είναι αμερικανική, εβραϊκών συμφερόντων.
Η ταυτότητά της τα λέει όλα και εγγυάται την αδρανοποίηση του θρασέως γείτονα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, που θεσπίστηκε υπό την αιγίδα του ΗΕ και στην οποία έχει προσχωρήσει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ορίσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και να χαράξει την ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές της και παράλληλα να αναθέσει γεωτρήσεις για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, εβραϊκών συμφερόντων και σε γαλλικές και γερμανικές εταιρίες, ώστε να μην τολμήσει η Τουρκία να πράξει το παραμικρό εναντίον μας.
Εξάλλου οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες – μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική κινητικότητα για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μαζί με τα αντίστοιχα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ στξην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που επιθυμούν διακαώς για γεωπολιτικούς λόγους.
Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την ανεύρεση πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων ορυκτών, εφόσον βεβαίως ψάξουμε τη χώρα και τις θάλασσες μας.
Σημειωτέον, ότι όλες οι σχετικές δαπάνες μπορούν να βαρύνουν αποκλειστικά τις εταιρείες που θα αναλάβουν, κατόπιν διαγωνισμού, τις σχετικές έρευνες, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου, αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας, δεν επιτρέπουν την ανάληψη από το κράτος όλων των σχετικών εργασιών. Ψάξτε παντού, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα.

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...