Κι όμως, πριν στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στις αγορές, με τη… βοήθεια και της γερμανικής κυβέρνησης, που μοιάζει να δίνει την εκλογική μάχη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αδιαφορώντας αν η προεκλογική ρητορική της ισοδυναμεί με… ρουκέτες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.
Τα στοιχήματα χρεοκοπίας της χώρας αποτυπώνονται με διαύγεια στην καμπύλη των επιτοκίων του ελληνικού δημοσίου χρέους: όπως φαίνεται σε χθεσινό διάγραμμα του πρακτορείου “Bloomberg”, η καμπύλη έχει έντονα καθοδική κλίση, δηλαδή οι αποδόσεις μειώνονται για τους τίτλους με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Για τα δε διετή ομόλογα, η απόδοση «καρφώθηκε» στο εξωφρενικό 14%, που δικαιολογείται μόνο αν οι παράγοντες της αγορές «βλέπουν» σοβαρό κίνδυνο στάσης πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους πολύ πριν λήξει η διάρκεια του τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης, που έχει συμφωνηθεί με τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Οι αγορές δεν αμφισβητούν μόνο την οικονομική λογική του προγράμματος διάσωσης, που έχει φαίνεται εντελώς εξωπραγματική, καθώς η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει, σύμφωνα με σχετικά συγκριτικά στοιχεία, το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ από χώρα του ΟΟΣΑ, με ετήσια μείωση ελλείμματος 2,5% για τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις σταθεροποιητικών προγραμμάτων. Βέβαιη συνέπεια αυτής της έλλειψης θεωρείται ότι θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με πολύ μεγάλη χρονική υστέρηση, που αναπόφευκτα θα φέρει την οικονομία σε βαθιά ύφεση με ανεξέλεγκτες παρενέργειες στον έλεγχο του χρέους, τροφοδοτώντας τη δυναμική της χρεοκοπίας.
Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν πλέον λόγους να αμφισβητούν ακόμη και τις πραγματικές προθέσεις των βασικών παραγόντων του σχεδίου διάσωσης, δηλαδή της Γερμανίας. Αφορμή δίνουν τελευταίες δηλώσεις από την καγκελάριο Μέρκελ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής της, που, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Spiegel, πασχίζουν να «πουλήσουν» στη διστακτική κοινή γνώμη της χώρας το σχέδιο διάσωσης, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, όπου φαίνεται όλο και πιθανότερη η ήττα του κυβερνώντος συνασπισμού.
Προκειμένου να καθησυχάσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, έστω και αν με τον τρόπο αυτό προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων,
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι η κυβέρνησή της θα ζητήσει να ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης μια διαδικασία ελεγχόμενης στάσης πληρωμών από κράτη-μέλη, για να αποφευχθεί, όπως είπε, ένας κίνδυνος ντόμινο σε άλλες χώρες, μετά την ελληνική κρίση. Προφανώς, όμως, μια θεσμική παρέμβαση τέτοιας κατεύθυνσης προκαλεί ανατριχίλες στους επενδυτές, που βλέπουν τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η «εγγύηση Ευρωζώνης» στα χρεόγραφα όλων των κρατών και να επανέλθει στο μέλλον ο κίνδυνος να χάσουν ένα σημαντικό μέρος από τις τοποθετήσεις τους στα λιγότερο ασφαλή ομόλογα. Προφανώς δε, η πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε στο μέλλον να έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της Ελλάδας: αν φανεί ότι αποτυγχάνει το πρόγραμμα σταθεροποίησης, ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει μια συντεταγμένη διαδικασία χρεοκοπίας της χώρας, με σοβαρές απώλειες για τους πιστωτές, όταν μάλιστα το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης θα προέβλεπε την εφαρμογή τέτοιας διαδικασίας;
Διαβάστε περισσότερα
πηγή : http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-lr--2010050422864/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria