Τις ανησυχίες των εγχώριων και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για πλήρη κατάρρευση των αποτιμήσεων των άλλοτε πανίσχυρων ελληνικών τραπεζών, αλλά και τους φόβους για τις εξελίξεις που φέρνει η «κηδεμονία» του τραπεζικού συστήματος από το ΔΝΤ αντανακλά το χθεσινό το χθεσινό κραχ των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, με διψήφια ποσοστά απωλειών για τις τέσσερις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και τον τραπεζικό δείκτη FTSE να καταγράφει απώλειες άνω του 50% σε εξαμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ενδεχομένως ακόμη και στα τρέχοντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, όπου ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει λιγότερα από 20 δις. ευρώ, δηλαδή αποτιμάται περίπου στο 50% της καθαρής θέσης, ίσως οι ελληνικές να είναι… ακριβές! Και τούτο, διότι:
1. Η περιπέτεια των ελληνικών ομολόγων δεν φαίνεται ότι θα λήξει γρήγορα και οι ελληνικές τράπεζες θα «κουβαλούν» για άγνωστο χρονικό διάστημα τεράστιες αρνητικές υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο κρατικών τίτλων τους, που εμφανίζεται στα βιβλία τους με «εικονική» αξία 40 δις. ευρώ, αφού το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων αυτής της μορφής έχουν φροντίσει οι τραπεζίτες να αποτιμάται με βάση το κόστος κτήσεως και όχι με τις τρέχουσες τιμές. Η κακή πλευρά αυτής της λογιστικής πρακτικής, βέβαια, είναι ότι οι τράπεζες ουσιαστικά έχουν «παντρευτεί» τα ελληνικά ομόλογα, αφού είναι υποχρεωμένες να τα δηλώνουν ως διακρατούμενα μέχρι τη λήξη, για να αποφύγουν την εγγραφή λογιστικών ζημιών, με αφαίρεσή τους από τα ίδια κεφάλαια.
2. Η διαφαινόμενη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη από τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, φέρνει στο «κόκκινο» όλα τα βασικά μεγέθη των τραπεζών τα επόμενα χρόνια: από τις επισφάλειες, που θα αυξηθούν ανεξέλεγκτα, μέχρι τις καταθέσεις, που μόνο πτωτικά μπορεί πλέον να κινηθούν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται για την ανάπτυξή του στο μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση των χορηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν σε περιβάλλον ύφεσης.
3. Ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να εμφανίσουν κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, αυτή θα καταλήξει σε μεγάλο ποσοστό στην… εφορία, αφού η συμφωνία με την «τρόικα» προβλέπει την επέκταση τουλάχιστον για τρία χρόνια της «έκτακτης» φορολογίας στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία. Στόχος είναι, όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση έναντι της «τρόικας», ετήσια έσοδα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο θα προέλθουν από τις τράπεζες.
Διαβάστε περισσότερα
πηγή : http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/719-2010-05-04-23-19-47
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria