Οι Λαθρομεταναστες θα μπουνε στα στρατοπεδα

Για το σχέδιο του Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τα 30 κέντρα προσωρινής φύλαξης παράνομων μεταναστών

Ελληνικα Mirage Vs Τουρκικη Φρεγατα

Mαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000, προερχόμενα από την Τανάγρα στοχοποίησαν την τουρκική φρεγάτα Gaziantep (F490)

Προετοιμασια των ΗΠΑ για πολεμο

Πολεμική προετοιμασία 90 ημερών από τις ΗΠΑ μεταφέρουν πολεμικά πλοία, ναρκαλιευτικά όπλα και πυρομαχικα

Η Τουρκια αποφασισμενη για αντιπαραθεση

Oι αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύουν «Τα Νέα», και θέλουν την Τουρκία αποφασισμένη για στρατιωτική αντιπαράθεση

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Σταθερα σε πτωση και σημερα το Χρηματιστηριο Αθηνων

Σταθερά κάτω από τις 1000 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 13:27 ο Γενικός Δείκτης σημείωνε πτώση 1,87%, στις 967,53 μονάδες με τζίρο 52,69 εκατ. ευρώ.

Στις 13:05 ο Γενικός Δείκτης περιόρισε λίγο τις απώλειες σημειώνοντας πτώση 2,84%, στις 969,06 μονάδες με τζίρο 48,24 εκατ. ευρώ.

Στις 12:25 ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 3,62%, στις 962,06 μονάδες με τζίρο 41,43 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, στις 11.14 το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε πτώση 2.13% στις 976,26 μονάδες, με τζίρο 241,02 εκατ.ευρώ.

Το spread του 10-ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου κυμαίνεται στις 1.309,1 μονάδες.

Το ευρώ βρίσκεται στα 1,42350 δολάρια.

πηγή www.newsbomb.gr

 

5 μυστικα για να ειστε ομορφοτερη το καλοκαιρι

Για να είστε λαμπερή και υγιής!

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να χαλαρώσετε, αλλά να συνεχίσετε να προσέχετε την εμφάνισή σας χωρίς να κάνετε υπερβολές.

1 . Εντατική ενυδάτωση
Αυτήν την περίοδο το δέρμα έχει ανάγκη από βαθιά ενυδάτωση, γι’ αυτό εκτός από την κρέμα προσώπου να κάνετε πάντα και μια ενυδατική μάσκα, μέρα παρά μέρα. Φροντίστε να επιλέξετε μία ενυδατική κρέμα με SPF, πιο ελαφριά, σε μορφή fluid ή gel.

2 . Ανάλαφρο μακιγιάζ
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μάσκαρα, μία φωτεινή σκιά και ένα λαμπερό λιπ γκλος. Η επιδερμίδα έτσι και αλλιώς είναι μαυρισμένη και οτιδήποτε άλλο θα ήταν περιττό. Είναι απαραίτητο το μακιγιάζ σας να είναι ανάλαφρο και φυσικό. Επιλέξτε φωτεινές αποχρώσεις στις σκιές όπως γαλάζιο, λευκό, απαλό κοραλλί, και στα χείλη δοκιμάστε πιο διάφανα χρώματα. Φυσικά το υπόλοιπο πρόσωπο θα πρέπει να είναι διακριτικά βαμμένο, χωρίς πολύ make up ή πούδρα. Αφήστε το «αναπνεύσει» το δέρμα σας.

3 . Αρώματα με μέτρο
Μη βάζετε άρωμα στην παραλία και αποφύγετε τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, εάν τύχει και φορέσετε. Αυτό γιατί οι συνθέσεις πολλών αρωμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κάτω από τον ήλιο σε ένα ευαίσθητο δέρμα (π.χ. φωτοευαισθησία δυσχρωμίες κ.λπ.). Αν θεωρείτε απαραίτητο να φοράτε άρωμα οι καλοκαιρινές εκδόσεις με λιγότερο οινόπνευμα περιορίζουν μια τέτοια πιθανή αντίδραση.

4 . Προστατευτικά αποσμητικά
Όταν παίζετε beach volley κάτω από τον καυτό ήλιο λογικό είναι να ιδρώνεις. Επιλέξτε αποσμητικά αγνά με ενδείξεις «για ευαίσθητο δέρμα» και «χωρίς άρωμα» για να μην εμφανιστεί στο δέρμα μου κάποια ευαισθησία. Αν παρουσιάζετε ευαισθησία, αποφύγετε τα αρωματικά αντιβακτηριδιακά προϊόντα καθώς και τα deodorant με οινόπνευμα που θα το ερεθίσουν και θα προκαλέσουν ξηρότητα.

5 . Απαλά σαμπουάν
Δώστε πάντα αυτή την εποχή μεγάλη σημασία στα μαλλιά. Επειδή ο ιδρώτας, η ζέστη και οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου κάνουν τα μαλλιά θαμπά και ξηρά σας προτείνω να αλλάξετε το σαμπουάν σας με ένα πιο ενυδατικό, που θα αναδείξει τη φυσική τους λάμψη.

Πηγή: omorfamistika.gr

Βαλτε λιγοτερο αλατι στο φαγητο σας

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η σωστή ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 5-6g/ημέρα.

Η υπερκατανάλωση αλατιού αναγνωρίζεται σαν μια βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής πίεσης. Μειώνοντας το αλάτι κατά 1 g/ημέρα, επιτυγχάνουμε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά κατά 5% και για καρδιακά εμφράγματα κατά 3%.

Η μείωση του αλατιού από τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μια επιστημονική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κολεγίου Παθολόγων και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπολόγισε ότι εάν οι Αμερικανοί μείωναν την πρόληψη αλατιού κατά μισό κουταλάκι του τσαγιού την ημέρα ή κατά 3 γραμμάρια, αυτό θα μείωνε τον ετήσιο αριθμό περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου κατά 60.000 – 120.000, τον αριθμό των καρδιακών εμφραγμάτων κατά 54.000 – 99.000, των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 32.000 – 66.000 και των θανάτων από κάθε αιτία κατά 44.000 – 92.000. Ταυτόχρονα, θα γλίτωνε τη Δημόσια Υγεία από κόστος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Κirsten Bibbins-Domingo συμπέρανε ότι ακόμα και πολύ μικρότερη μείωση της πρόσληψης αλατιού -κατά ένα γραμμάριο την ημέρα, που θα πραγματοποιούνταν έως το 2019- «θα ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της πίεσης από ό,τι τα φάρμακα για τα άτομα με υπέρταση».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τους υπεύθυνους των αλυσίδων εστιατορίων και των βιομηχανιών τροφίμων να ελαττώσουν την ποσότητα αλατιού στα προϊόντα τους κατά 25% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης.
Συμβουλές
Για να μειώσετε το αλάτι από τη διατροφή σας αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε.
Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Προτιμήστε τροφές «ελεύθερες αλατιού» (<5mg νατρίου ανά μερίδα), «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο» (<35mg νατρίου ανά μερίδα) ή «χωρίς προσθήκη αλατιού».
Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού. Ακόμη, επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα. Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.

Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες, τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα και καπνιστά. Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο, για να απομακρύνετε αλάτι.

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση, όπως φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε ακόμη και σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε κάλιο.

Αν τρώτε έξω ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.

Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη γεύση, με μικρότερη ποσότητα.

Μην ακολουθείτε τις συνταγές που θέλουν να προσθέτετε αλάτι. Αντικαταστήστε το με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κόλιανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.ά.

Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας. Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολύ αλάτι.

Γράφει η
Γεωργία Ίσαρη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδοκρινολογικής Μονάδας ΒΠΠΚ ΓΠΝ «Αττικόν»


Ευρεση bugs στο security του Facebook επι πληρωμη

Από την περασμένη Παρασκευή, η Facebook έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα που επιβραβεύβει την ανίχνευση και αναφορά “τρυπών” στο σύστημα ασφαλείας της. Η αμοιβή ξεκινάει από τα $500 χωρίς να υπάρχει όριο προς τα πάνω!

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να συμφωνήσουν με την πολιτική της Facebook (Facebook Responsible Disclosure Policy), η οποία ορίζει ότι δε θα δημοσιοποιήσουν ή θα μοιραστούν με κάποιον τρίτο τα ευρήματα τους, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί το bug. Επιπλέον,
όπως είναι λογικό, μόνο ο πρώτος επιβραβεύεται για κάθε σφάλμα.

Περιορισμός, όμως, υπάρχει και στη φύση των bugs, αφού στο πρόγραμμα επιβράβευσης περιλαμβάνονται μόνο αυτά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Bugs σε third-party εφαρμογές και ιστοσελίδες του Facebook καθώς και σφάλματα τύπου DoS και spam αποκλείονται.

Όπως φαίνεται, η Facebook αποφάσισε να υιοθετήσει την τακτική που ακολουθούν εδώ και καιρό οι Google και Microsoft, χωρίς μάλιστα να χώσει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google προσφέρει $3.133 για αναφορές σφαλμάτων, ενώ η αμοιβή της Microsoft μπορεί να αγγίξει τις $250.000!

Πηγή:cretalive.gr

Κλησεις προς σταθερα και κινητα μεσω Gmail

Η Google επεκτείνει τις κλήσεις προς τηλέφωνα μέσω Gmail σε 38 χώρες και η υπηρεσία θα είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Οι χρήστες του Gmail θα δούν μέσα στις επόμενες ημέρες να εμφανίζεται στο λογαριασμό τους το εικονίδιο με το πράσινο τηλεφωνάκι μέσα στο παράθυρο του chat.Χρησιμοποιώντας αυτό το εικονίδιο και εφόσον έχουν εγκαταστήσει το απαραίτητο plug in, θα μπορούν να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερα χαμηλή χρέωση.

Η χρέωση για τις κλήσεις θα γίνεται σε Ευρώ, δολάριο αλλά και λίρες Αγγλίας.

Παρατηρήσαμε οτι οι κλήσεις προς Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία έχουν ακριβώς την ίδια χρέωση, ενώ η χρέωση προς άλλες ευραπαϊκές χώρες είναι ακόμη φθηνότερη.

πηγή : http://techit.gr

Δημοσκοπηση κολαφος για την Μερκελ

"Χαστούκι" στην κυβέρνηση Μέρκελ αλλά και στον συνασπισμό της Χριστιανικής Ένωσης -Φιλελευθέρων αποτελεί η νέα δημοσκόπηση για το ARD. Το 74% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο με την κυβέρνηση.

Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή τα κόμματα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα συγκέντρωναν ποσοστό 51%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό τους εδώ και έντεκα χρόνια. Την ίδια στιγμή εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με 32%, και των Φιλελευθέρων με 4%. Οι Πράσινοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν 23%. Το Αριστερό Κόμμα βρίσκεται και αυτό σταθερά στο 8%.

Το 47% των Γερμανών πιστεύει πως η επόμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Πρόκειται για ένα ποσοστό μεγαλύτερο κατά 7 μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Μόνο το 39% των Γερμανών επιθυμεί στην επόμενη κυβέρνηση να ηγείται και πάλι η Χριστιανική Ένωση. Επίσης σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές και οι ψηφοφόροι μπορούσαν άμεσα να εκλέξουν καγκελάριο η Άνγκελα Μέρκελ θα έχανε, σύμφωνα και με αυτή τη δημοσκόπηση, από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Σε περίπτωση που ήταν υποψήφιος ο σημερινός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, η καγκελάριος θα συγκέντρωνε 40% και ο υποψήφιος του SPD 44%.

Αν μάλιστα υποψήφιος ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουγκ η "ψαλίδα" θα άνοιγε ακόμα περισσότερο. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα συγκέντρωνε 46% και η Άνγκελα Μέρκελ 38%. Η καγκελάριος θα αναδεικνυόταν νικήτρια με 56% μόνο στην περίπτωση που αντίπαλός της θα ήταν ο "Πράσινος" Γιούργκεν Τριτίν με 23%.

Πηγή: Deutsche Welle
www.emea.gr

Μηπως εφτασε η ωρα για την υποβαθμιση και της Γαλλιας ?

Η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ βρισκόταν στον πυρήνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη συγκρότησή του, ευθύς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όμως κατέπεσε…

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Αριάν ριψοκινδύνευσε μια πρόβλεψη: ότι η επόμενη χώρα που θα χάσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση θα είναι η Γαλλία. Και πως οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της Γαλλίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από των ΗΠΑ, καθώς θα έχουν τραγικές αντανακλάσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s βέβαια – ο υπεύθυνος της αμερικανικής υποβάθμισης – έσπευσε να τον διαψεύσει, δηλώνοντας δια του επικεφαλής οικονομολόγου του Ζαν Μισέλ Σιξ ότι «η γαλλική αξιολόγηση είναι σταθερή». Λίγες ώρες αργότερα όμως νέα δημοσιεύματα με εκτιμήσεις επενδυτών και οικονομολόγων στο Bloomberg επανέφεραν το ενδεχόμενο μιας γαλλικής υποβάθμισης. Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της UBS στο Λονδίνο Πολ Ντόνοβαν σημείωνε: «Η Γαλλία δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μου μία χώρα ΑΑΑ. Η Γαλλία δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, που αποτελεί μία κρίσιμη διαφορά σε σχέση με τις ΗΠΑ». Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της UniCredit Μάριο Βάλι αναρωτιόταν: «Αν η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, η Γαλλία μπορεί ακόμα να θεωρείται χώρα του πυρήνα»;
Κι όμως, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, ούτε η γαλλική υποβάθμιση πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε πριν μια βδομάδα ακόμη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναρωτιόνταν, σε έκθεσή του, για το αν η Γαλλία θα καταφέρει να διατηρήσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση και προειδοποιούσε ότι χωρίς περαιτέρω μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών μπορεί να χάσει τόσο τον στόχο 3% του ελλείμματος για το 2013 όσο και την ανώτατη αξιολόγηση. «Η Γαλλία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, με δεδομένες τις ανάγκες για ενίσχυση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και διατήρηση του κόστους δανεισμού της σε χαμηλά επίπεδα με την περιφρούρηση της ανώτατης πιστοληπτικής της αξιολόγησης», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από την ομάδα των κρατών της Ευρωζώνης που διαθέτουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, η Γαλλία έχει το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα, το υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα και το υψηλότερο χρέος. Επιπλέον το γαλλικό δημόσιο χρέος της σαν αναλογία του ΑΕΠ φτάνει το 84%, έναντι του 77% της Βρετανίας που διατηρεί ακόμη την αξιολόγηση ΑΑΑ και του 64% των ΗΠΑ που μόλις την έχασαν. Με άλλα λόγια, σε έναν κόσμο όπου οι οίκοι αρχίζουν – και για τους δικούς τους λόγους – να παίρνουν πολύ στα σοβαρά τους κινδύνους του δημόσιου χρέους και φτάνουν να υποβαθμίσουν έως και την Αμερική, σε αντίθεση με τις πολύ τυχερές ή ενδεχομένως έχουσες καλύτερη οικονομική διαχείριση χώρες που διαθέτουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α τυχόν διατήρηση της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Γαλλία – όπως και τη Βρετανία – θα πρέπει στο εξής να θεωρείται θαύμα. Γαλλία και Βρετανία θα κληθούν σύντομα να εφαρμόσουν πολυετή προγράμματα σκληρής λιτότητας. Και μάλιστα μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, πτωτικών φορολογικών εσόδων και αυξανόμενης ανεργίας. Τίποτα πιο ζοφερό;
Η Γαλλία έχει προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές για το 2012 και καμία προεκλογική συγκυρία δεν προσφέρεται για δημοσιονομικές περικοπές, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιτίθεται κάθετα στα σχέδια του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την ένταξης ρήτρας που θα απαγορεύει τα ελλείμματα στο Σύνταγμα.
Αλλά ελλοχεύει κι ένα ακόμη – και είναι το πιο κρίσιμο – πρόβλημα σε κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας. Η ανώτατη αξιολόγηση της Γαλλίας δεν στηρίζει πια μόνο το Παρίσι. Στηρίζει το βασικό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου της 21ης Ιουλίου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί από τον Σεπτέμβριο να χρηματοδοτεί κάθε κράτος μέλος είτε ήδη αποκλεισμένο από τις αγορές, είτε που θα κινδυνεύει με αποκλεισμό, με συνολική δανειοδοτική ισχύ 440 δις ευρώ, χάρη σε εγγυήσεις της τάξης των 780 δις ευρώ.
Σήμερα ο μηχανισμός διαθέτει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση και αυτό οφείλεται στην παρουσία, εντός της Ευρωζώνης, ενός ισχυρού διδύμου, των δύο μεγάλων δυνάμεων που διαθέτουν την αξιολόγηση ΑΑΑ Γερμανία και Γαλλία. Βεβαίως υπάρχουν κι άλλα κράτη με την ανώτατη αξιολόγηση στην Ευρωζώνη που παρέχουν εγγυήσεις – το Λουξεμβούργο, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αλλά είναι κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν την πραγματική οικονομική ισχύ και το οικονομικό βάθος για να στηρίξουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Όπως κύκλοι αναλυτών το έθεταν την περασμένη βδομάδα, ένα σημαντικό ερώτημα, επί του οποίου οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν έχουν κάνει ακόμη κανένα σχόλιο, αφορά το πώς μια υποβάθμιση της αξιολόγησης καθεμιάς από τις χώρες εγγυητές του μηχανισμού και ιδίως των μεγαλύτερων – δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας – θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Βέβαια υπάρχουν λόγοι για τους οποίους απουσιάζουν τα σχόλια. Αφενός, επί του παρόντος οι αξιολογήσεις των κρατών αυτών παραμένουν σταθερές, αφετέρου μέχρι και χτες στο στόχαστρο των οίκων ήταν πρωτίστως η Αμερική. Η πιο πιθανή συνέπεια, ωστόσο, μιας υποβάθμισης της Γαλλίας θα ήταν η συρρίκνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άρα η συνακόλουθη συρρίκνωση της δανειοδοτικής ισχύος του.
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε νέα αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που ήδη είναι ανήσυχες καθώς τα κονδύλια του ευρωπαϊκού μηχανισμού είναι πολύ περιορισμένα και είναι αδύνατο να στηρίξουν την Ισπανία ή την Ιταλία, αν παραστεί ανάγκη. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα παρήγαγε κι ένα μείζον πρόβλημα για το γερμανικό εκλογικό σώμα, αφού η Γερμανία θα παρέμενε η μοναδική μεγάλη εγγυήτρια.
Τέλος, υπάρχει κι ένα ακόμη δυστύχημα για τη Γαλλία: είναι συνάμα η χώρα με τη μεγαλύτερη συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών του τελευταίου τριμήνου, τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν έκθεση στα ελληνικά ομόλογα της τάξης των 57 δις δολαρίων– έναντι μόλις 20.3 δις δολαρίων των γερμανικών. Συνεπώς δεν είναι να απορεί κανείς που η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών ομολόγων διπλασιάστηκε στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο ελληνικής διάσωσης, με το επιτόκιο των γερμανικών bunds να πιέζεται χαμηλότερα και των γαλλικών να ενισχύεται ελαφρά.
Και δεν πρέπει να πάμε πολύ μακριά στο χώρο της φαντασίας για να υποθέσουμε πως μια μελλοντική πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα δώσει το τελικό πλήγμα στις γαλλικές τράπεζες και θα επιβάλλει τη διάσωση τους από το Παρίσι, κατά τρόπο που ενδεχομένως φέρει το τέλος για την ανώτατη αξιολόγηση της Γαλλίας, υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και ενδεχομένως φτάσει ως τη διάρρηξη των σημερινών ευρωπαϊκών σχεδίων.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, μιλώντας για την ενδημική διαφθορά της φρουράς της πόλης τους, αναρωτιόνταν: «Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;». Οι σύγχρονοι Έλληνες, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι μπορεί σύντομα να δουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας να διαρρηγνύεται δυσοίωνα πίσω από την πρόσοψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και να αναρωτηθούν: «Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες;».



Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...