Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στα 89,4 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

Στα 89,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα τέλη Μαΐου η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αυξημένη κατά 80% σε σχέση με τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία μεταδίδει το Reuters.


Τα "δάνεια σε ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής" διαμορφώθηκαν στα 89,4 δισ. ευρώ συγκριτικά με 49,7 δισ. ευρώ, ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος στην συνοπτική λογιστική κατάσταση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της στα μέσα Ιουνίου. Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι τα στοιχεία αντανακλούν την χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Δάνεια 132 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή τράπεζα χορήγησε σήμερα ποσό ύψους 131,9 δισ. ευρώ σε ρευστό για τρεις μήνες στις τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στη ζώνη του ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει αύριο Πέμπτη να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ ένα γιγάντιο δάνειο ύψους 442 δισ. ευρώ.

Συνολικά 171 τράπεζες της ευρωζώνης έλαβαν 131,9 δισ. ευρώ σε ρευστό με σταθερό επιτόκιο 1%. Όλα τα αιτήματα των τραπεζών ικανοποιήθηκαν.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν πάντως λιγότερο ρευστό απ' ό,τι προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές. Σε πρόσφατο υπόμνημα της Royal Bank of Scotland διατυπωνόταν η εκτίμηση πως η επιχείρηση θα υπερέβαινε τα 250 δισ. ευρώ.

Για σύγκριση, το προηγούμενο ρεκόρ για μια επιχείρηση τριών μηνών είχε γίνει στις 29 Οκτωβρίου 2008, όταν χορηγήθηκαν 103,1 δισ. ευρώ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αγορά καλυμμένων ομολογιών 60 δισ. ευρώ

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών αξίας 60,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Οι αγορές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν σήμερα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ, ώστε να διατηρήσει τη ρευστότητα στην αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα ομόλογα μέχρι την ωρίμανσή τους.

πηγή : http://www.reporter.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...