Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Η περιστολή δαπανών έχει φουντώσει σ' όλα τα ελληνικά νοικοκυριά...

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την περιστολή δαπανών έχει φουντώσει σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπό την πίεση της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας αλλά και της αρνητικής ψυχολογίας, όλοι ψάχνουν τι να κόψουν και πόσο.

Κι όμως, εκτός από τις «βίαιες αποφάσεις» που έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην η καθημερινότητα του νοικοκυριού, υπάρχουν και πρακτικές που βελτιώνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό χωρίς να απαιτούν μεγάλες θυσίες.



Η «Οικονομία» παρουσιάζει κατάλογο με 50 τέτοιες πρακτικές που μπορούν να εξασφαλίσουν περιστολή των οικογενειακών δαπανών από αρκετές εκατοντάδες μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ ετησίως. Κάποιες πρακτικές μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς κόστος. Κάποιες άλλες απαιτούν διαπραγματεύσεις, συνεργασίες ή ακόμη και αλλαγή συνηθειών.

Τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να αντιδρούν έντονα στην κρίση. Περιορίζουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, κόβουν τη διασκέδαση και το... ντελίβερι, ενώ ψαλιδίζουν ακόμη και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι πρώτες στατιστικές είναι αποκαλυπτικές. Η κατανάλωση της βενζίνης έχει ήδη υποχωρήσει κατά 20%, τα έσοδα των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας έως και 17%, ενώ στα εστιατόρια μέσα σε μερικούς μήνες έχει χαθεί ακόμη και το ένα τρίτο του τζίρου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία της περιστολής δαπανών στην οποία έχουν επιδοθεί τα νοικοκυριά, μπορεί να βγει και κάτι θετικό. Οπως για παράδειγμα η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας. Πολλές από τις πρακτικές που περιλαμβάνει ο κατάλογος -και οι οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό- προϋποθέτουν συνεργασία με τον γείτονα, τον συνάδελφο ή τον φίλο. Ενα αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες στο κέντρο αντί για τρία, εξασφαλίζει μείωση της δαπάνης μετακίνησης κατά 66%. Ενοικίαση ενός εξοχικού για μια σεζόν από δύο οικογένειες εξασφαλίζει μείωση του κόστους διακοπών κατά 50%. Η ανταλλαγή των εξοχικών προκρίνεται ακόμη και για δωρεάν διακοπές.

Καλό στην τσέπη κάνει και η στροφή του τρόπου ζωής προς το οικολογικότερο...

πηγή :  http://www.enet.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...