Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Με ληξιπρόθεσμες οφειλές 8,6 εκατ. η Μηχανική ...

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας αντανακλά χθεσινή ανακοίνωση της Μηχανικής: σύμφωνα με τη διοίκηση της κατασκευαστικής, η εταιρεία έχει απαιτήσεις 135,4 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για έργα που έχει εκτελέσει, αλλά αδυνατεί να τις εισπράξει, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές 8,6 εκατ. ευρώ η Μηχανική και οι εταιρείες του ομίλου της, κατά κύριο λόγο σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες!


Στην επιστολή της προς το ΧΑ, η διοίκηση της Μηχανικής αναφέρει τα εξής:

1. Οι ασφυκτικές συνθήκες έντονης ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας κατά το τελευταίο εννεάμηνο χρονικό διάστημα, ως και οι άμεσες επιπτώσεις που αυτή συνεπιφέρει στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των οικονομικών λειτουργιών του Δημοσίου, συνεχίζουν να προκαλούν στις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου ιδιαίτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στις χρηματοροές τους ως εκ της καθυστέρησης των αναμενόμενων εισπράξεων από την εκτέλεση εργασιών.

Είναι προφανές ότι στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. καθώς και οι λοιπές εταιρείες του Ομίλου, τόσο η απροθυμία όσο και η άρνηση του Ελληνικού Δημοσίου να προβεί στην ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις εργολαβικές συμβάσεις και συγκεκριμένα στη μη-υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων και στη μη-έγκριση ευλόγων αιτημάτων κ.α. προκαλεί αναταράξεις στο ομαλό πρόγραμμα χρηματοροών των εταιρειών του Ομίλου.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει μεταβληθεί επί το εξόχως δυσμενέστερο ο τρόπος λειτουργίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το οποίο, στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει όχι μόνο σε διακοπή των χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρείες, αλλά και σε κινήσεις επιστροφής των δανείων, καθίσταται προφανές ότι έχει διαμορφωθεί σαφώς δυσχερέστερο το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Διοίκηση της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, τα οποία έχουν από καιρού διαμορφωθεί, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μη διαταραχθεί, στο μέτρο του δυνατού, το πρόγραμμα πληρωμών. Παρόλα αυτά, καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένες καθυστερήσεις, για τις οποίες οι εταιρείες του Ομίλου έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις. Στο συνημμένο πίνακα καταγράφονται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών του Ομίλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα και αφορούν στο Ελληνικό Δημόσιο, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τράπεζες, προμηθευτές, προσωπικό, λοιπούς πιστωτές. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται συνολικά σε €8.608.372,00 (ήτοι 4,06% της καθαρής θέσης του Ομίλου σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία με ημερομηνία 31/3/2010). Το παραπάνω ποσό καλύπτεται από τιμολογημένες απαιτήσεις της Μηχανική Α.Ε. και των λοιπών εταιρειών του Ομίλου και η είσπραξη τους καθίσταται εφικτή διότι διαθέτουν εν ισχύει φορολογικές ενημερότητες. Οι εν λόγω υποχρεώσεις έχουν διαμορφωθεί κυρίως από την έναρξη του τρέχοντος έτους.

2. Όπως αναφέρουμε ανωτέρω, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανακύψει κατά κύριο λόγο ως εκ της μη ανταποκρίσεως του Ελληνικού Δημοσίου στις συμβατικές του υποχρεώσεις για εκτελεσμένες εργασίες. Η Διοίκηση της εταιρείας μας, λαμβάνοντας υπόψη το κατά περίπτωση υφιστάμενο νομικό και συμβατικό πλαίσιο έχει προχωρήσει σε αιτήματα ικανοποίησης των απαιτήσεών της αυτών που αποτελούν αντίστοιχες προς αυτήν σε άλλες του Δημοσίου και Επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Στο συνημμένο πίνακα καταγράφονται τα αιτήματα και οι απαιτήσεις των εταιρειών του Ομίλου, Μηχανική Α.Ε. και Θόλος Α.Ε.. Το σύνολο των απαιτήσεων ανέρχεται στο ποσό των ευρώ εκατόν τριάντα πέντε εκατομμυρίων τετρακοσίων δυο χιλιάδων (€135.402.000,00) και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις καθώς και απαιτήσεις για ήδη εκτελεσμένες εργασίες, των οποίων καθυστερεί η ένταξη σε συμπληρωματικές συμβάσεις. Είναι προφανές, ότι ακόμα και στην περίπτωση σταδιακής πληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των φορέων κατασκευής, θα αποκατασταθούν πλήρως οι ταμειακές ροές των εταιρειών του Ομίλου και δεν θα υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές κανενός είδους.

3. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο δημόσιων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημερινή ημερομηνία ανέρχεται στο ποσό των €964.857.951,29 για τον Όμιλο συνολικά και σε €354.139.807,71 για τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

4. Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, δεν έχει περιέλθει εν γνώσει μας οιοδήποτε γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή, νομική και οικονομική διάρθρωση του Ομίλου.

πηγή :  http://www.sofokleous10.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...