Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Έντονο παρασκήνιο για το γραμματέα της ΝΔ

Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται γύρω από την εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή από την νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή.


Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί επισήμως δύο υποψηφιότητες: του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Κώστα Μαρκόπουλου και του βουλευτή Αρκαδίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν από τους ελάχιστους (μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) που είχαν στηρίξει αταλάντευτα τον κ. Σαμαρά στην αντιπαράθεσή του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για την ηγεσία. Γι αυτό και αμέσως μετά την εκλογή ελέγετο ότι ο κ. Σαμαράς του είχε υποσχεθεί την θέση του γραμματέα του κόμματος. Αντίθετα ο κ. Λυκουρέντζος είχε εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις και των δύο χωρίς να πάρει θέση και θεωρείται επιλογή των καραμανλικών του κόμματος.

Το παιχνίδι για την εκλογή γραμματέα άρχισε την περασμένη εβδομάδα όταν κύκλοι της Ρηγίλλης διέρρεαν την πληροφορία ότι ο πιθανότερος για την θέση του γραμματέα είναι ο κ. Λυκουρέντζος αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει και την έγκριση του κ. Σαμαρά και έβγαζαν εντελώς από το κάδρο τον κ. Μαρκόπουλο.

Χθες το μεσημέρι ο κ. Μαρκόπουλος συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά. Οι ίδιοι κύκλοι διέρρεαν ότι αν και παλαιότερα ο κ. Σαμαράς του είχε υποσχεθεί ότι θα στηρίξει εκείνον τώρα του άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να υποχωρήσει και να μην θέσει υποψηφιότητα. Ο κ. Μαρκόπουλος όμως προχώρησε στην κίνησή του και το βράδυ της Τρίτης δήλωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για την θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνέχεια παίχθηκε σήμερα το πρωί όταν ο κ. Λυκουρέντζος πέρασε την πόρτα της Ρηγίλλης και συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά. Βγαίνοντας είπε ότι θα σκεφθεί αν θα βάλλει υποψηφιότητα. Δύο ώρες αργότερα όμως επέστρεψε στην Ρηγίλλης είδε ξανά τον πρόεδρο του κόμματος και βγαίνοντας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του. Η δήλωση ερμηνεύθηκε ότι ο κ. Λυκουρέντζος είχε το πράσσινο φως από τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο κ. Λυκουρέντζος είχε συνάντηση και με τον κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος λέγεται ότι δεν είναι αδιάφορος για τις εξελίξεις αυτές. Λέγεται ότι οι καραμανλικοί είχαν προτείνει στον κ. Σαμαρά εναλλακτικά τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος όμως απορρίφθηκε «γιατί υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις του από το υπουργείο Μεταφορών που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το αν είναι βάσιμες ή απλώς δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Κατόπιν τούτου άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά λένε ότι «ο κ. Μαρκόπουλος πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του γιατί αλλιώς πηγαίνει κόντρα στον πρόεδρο» και προσθέτουν ότι «ο κ. Σαμαράς είναι σε διαπραγμάτευση με το βαθύ κόμμα που αντιδρά στην από-καραμανλοποίηση. Ειδικά από την στιγμή που ο πρόεδρος δήλωσε ότι «όλοι αξιολογούνται συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καραμανλή» άρχισε μία παρασκηνιακή μάχη η οποία δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι απλώς δεν σκέπτεται να αποσυρθεί αλλά αντίθετα διατηρεί τα ερείσματά του και ελέγχει σε σημαντικό βαθμό πρόσωπα και πράγματα.

Κομματικά στελέχη όμως που είχαν στηρίξει τον κ. Σαμαρά στην εκλογή του λένε ότι «θα είναι κακό ο πρόεδρος να στείλει μήνυμα ότι δεν θέλει ή δεν έχει την δύναμη να στηρίξει τους ανθρώπους που διακινδύνευσαν μαζί του και στους οποίους έχει ηθική υποχρέωση και έναντι των οποίων είχε δεσμευθεί». Ένιοι εξ αυτών μάλιστα εμφανίζονται απογοητευμένοι και λένε ότι εγκαταλείπουν την ενασχόληση με τα κομματικά πράγματα. Επιπλέον σημειώνουν ότι η εκλογή του κ. Λυκουρέντζου θα σηματοδοτήσει τη επικράτηση των καραμανλικών του κόμματος. Άλλωστε και στην Κεντρική Επιτροπή οι παλαιοί καραμανλικοί υπερεκπροσωπούνται εν αντιθέσει με τους σαμαρικούς και με τα στελέχη που αναδείχθηκαν στον κομματικό μηχανισμό το τελευταίο εξάμηνο μετά την εκλογή Σαμαρά. Ενδεικτικό του πράγματος είναι ότι ο πλέον στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης εξελέγη 155 σε σύνολο 200 ενώ ο άτυπος σύμβουλός του κ. Φαήλος Κρανιδιώτης δεν εξελέγη καν. Λίγοι είναι και οι προερχόμενοι από την ΠΟΛ. ΑΝ. που εξελέγησαν οι πλέον κοντινοί στον κ. Σαμαρά. Κομματικοί παρατηρητές εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς αντί να ενισχυθεί από το συνέδριο μπήκε σε λογική ισορροπιών και φέρνουν σαν παράδειγμα τον ορισμό αντιπροέδρων που ήταν υποχώρηση στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις τόσο για την οικονομική πολιτική του κ. Σαμαρά –είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του μνημονίου- αλλά και για την εξωτερική του πολιτική και την στάση του απέναντι στον κ. Ερντογάν. Ο κ. Στάυρος Δήμας τον οποίο ο κ. Σαμαράς θέλει στην θέση του αντιπροέδρου για εξισορρόπηση το σκέπτεται. Οι πλέον στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ούτε δεν προβάλλουν αποτελεσματικά τις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις του και ο πρόεδρος αποφεύγει να τους αλλάξει εγκλωβισμένος στις εσωκομματικές ισορροπίες και συσχετισμούς που κατατρώγουν μονίμως την δεξιά παράταξη.
 
πηγή :  http://www.protothema.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...