Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αλ. Τσίπρας: Παρωδία η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


πηγή : http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=541909

Παρωδία χαρακτήρισε τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν ήταν "συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη", δηλαδή "της εγχώριας τρόικας που σε συνεργασία με τη διεθνή ετοιμάζονται να θυσιάσουν την κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις δεκαετιών του ελληνικού λαού".


"Να μην προχωρήσουν σε αναφορές περί οικουμενικής συνεννόησης"

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, από την οποία, ως γνωστόν, απουσίαζαν τα δυο κόμματα της αριστεράς, πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες εξελίξεις και να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω σύσκεψη "δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Θα ήταν κορυφαίο πολιτικό λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία. Κορυφαίο και διχαστικό πολιτικό λάθος". Συν τοις άλλοις άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα στα τρία κόμματα, λέγοντας ότι "αυτοί που προχθές παρέδωσαν μέρος της λαϊκής κυριαρχίας στη λεγόμενη τρόικα, αυτοί που απαξίωσαν, έτσι απλά, με μια τροπολογία, την κοινοβουλευτική διαδικασία, ας μην προχωρήσουν σε ένα ακόμα κορυφαίο πολιτικό σφάλμα, με θύμα αυτή τη φορά την ίδια την ενότητα της δημοκρατίας και του λαού. Ας μη βαφτίσουν τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) σύσκεψη - παρωδία σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και ας μην προχωρούν σε αναφορές περί οικουμενικής συνεννόησης".


Παίρνοντας αφορμή από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. "Υπάρχει και η παρουσία του λαϊκού παράγοντα, που αμφισβητεί τον μονόδρομο και γέρνει την πλάστιγγα για μια αλλαγή πορείας. Και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό, σε ένα πολιτικό σύστημα που τρίζει, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ότι το πειραματόζωο αντιδρά και το πείραμα δεν πετυχαίνει", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χαιρετίζοντας επ' ευκαιρία τη συντριβή της κυρίας Μέρκελ και την είσοδο για πρώτη φορά του κόμματος «Αριστερά» στο κοινοβούλιο του κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και του μηχανισμού που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ πως "η κρίση χρέους είναι δομική κρίση, όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και διεθνής, κρίση που αλλάζει ριζικά το πλαίσιο της συζήτησης της λειτουργίας θεσμών και διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Αν και σημείωσε ότι το πλαίσιο δείχνει να αλλάζει προς συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, σημείωσε ότι "η ανατροπή της κατεύθυνσης, όμως, είναι κυρίως θέμα κοινωνικών συσχετισμών και σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την παρουσία στο προσκήνιο, στις εξελίξεις, του λαϊκού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, οι ραγδαίες εξελίξεις διαψεύδουν τις κραυγές ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί εναλλακτική διέξοδος γιατί οι συνθήκες δεν αλλάζουν".

Προτάσεις

Ο Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα και την οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι "η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η απεμπλοκή από τον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ και η εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικά αντίστροφης αναδιανομής του εισοδήματος, με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά των ναυτιλιακών και των τραπεζών, με φορολόγηση της εκκλησίας, με ειδική φορολόγηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών". Μάλιστα, σε σχέση με την τελευταία πρόταση, υπενθύμισε ότι αυτή θεσπίστηκε στην Πορτογαλία και αναρωτήθηκε "γιατί εκεί μπορούν να φορολογούν το 20% των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών και στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα". Και βεβαίως, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών των δύο χωρών, αλλά και την επιστροφή της ελληνικής δύναμης από το Αφγανιστάν, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως! Επιπροσθέτως σχολίασε και την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, λέγοντας ότι "δεν έμαθαν οι τρεις αρχηγοί ακόμα πως το πρόβλημα στους βουλευτές και τα κόμματα δεν είναι τα έσοδα που έχουν φανερά, αλλά όσα παίρνουν κάτω από το τραπέζι; Και επιτέλους να μπει ένα φρένο στον λαϊκισμό. Η λειτουργία της Βουλής, με τις σπατάλες και τη διόγκωση του προσωπικού, κοστίζει 200 εκ. ευρώ".

Δεν θα προβούμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού

Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε και πάλι υπέρ του συντονισμού και της κοινής δράσης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συνεννόηση και η κοινή δράση διευκρινίζοντας ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση εντυπωσιασμού. Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, απάντησε χαρακτηριστικά: "Δεν έχουμε στόχο να εκθέσουμε την ηγεσία του ΚΚΕ ή να πούμε ότι εμείς είμαστε πιο ενωτικοί από τους άλλους. Εμείς με την παρουσία μας, με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά μας προσπαθούμε να ανοίγουμε δρόμους. Να είμαστε παρόντες τόσο στους κοινωνικούς αγώνες όσο και στη Βουλή. Νομίζω ότι οι κοινωνικές διεργασίες θα είναι αυτές που θα δρομολογήσουν τις όποιες εξελίξεις το επόμενο διάστημα".

"Ορθότατη επιλογή"

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ερωτηθείς για την κριτική που του ασκήθηκε για την απουσία του από το συμβούλιο, αλλά και για τη σχετική ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, απάντησε: "Η έκβαση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών από κάθε άποψη, συμμετοχής, ατζέντας, επικοινωνιακής προβολής και διαχείρισης, κατέδειξε την πλήρη ορθότητα των λόγων για τους οποίους αρνηθήκαμε να μπούμε σε αυτό το κάδρο της προκάτ συναίνεσης σε οικονομικές επιλογές που θα έχουν βαριές κοινωνικές συνέπειες. Υπ' αυτήν την έννοια, και οι πιο εύλογες ανησυχίες και ενστάσεις που δημοσίως, αλλά και εσπευσμένα, κατά τη γνώμη μου, διατυπώθηκαν από τον χώρο μας, διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...