Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες»

Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού στα κόμματα υπέρ της διαφάνειας
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα  πηγή :  http://news.kathimerini.gr/

Πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουν, μαζί με την κυβέρνηση, στη μάχη για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων της χώρας, απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της διαφθοράς.

«Θα μας πάρουν όλους, και τονίζω το “όλους”, με τις πέτρες, αν δεν συμβάλουμε στο να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου και ευνομίας στη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως είναι ανοιχτός «σε κάθε πρόταση υπέρ της διαφάνειας».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η Ν.Δ. θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Αν έχετε προτάσεις, να τις ακούσουμε. Στην Επιτροπή Θεσμών να συνδιαμορφώσουμε κοινές θέσεις και όσον αφορά τη λειτουργία των αγορών», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει εκ νέου: «Περιμένω τις προτάσεις σας σε όλα τα θέματα, και για τη διαφάνεια».

Νωρίτερα οι δύο άνδρες αντάλλαξαν αιχμές, αλλά σε σαφώς ήπιους τόνους, με αφορμή ερώτηση του κ. Αν. Σαμαρά σχετική με ενέργειες της Τραπέζης της Ελλάδος, που από τη Ν.Δ. και μέρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ελέγχονται ως ζημιογόνες για τα ελληνικά ομόλογα σε περίοδο οξύτατης κρίσης.

«Σας καταλογίζουμε λάθος. Δεν λέω κατ’ ανάγκη από πρόθεση. Ομως ήταν λάθος σοβαρό», επέμεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Αναφέρεστε σε ζητήματα που είχαν την πηγή τους σε επιλογές και αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ.», απάντησε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Βοηθήστε να κλείσουν οι πληγές που αφήσατε πίσω σας. Μην ακολουθείτε τη μικροπολιτική τακτική του προκατόχου σας».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Επικαλούμενος τη στάση της Ν.Δ. και πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ζήτημα, υποστήριξε ότι ουσιαστικά τίθεται θέμα μομφής σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος –όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης– πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

«Δεν άκουσα να υπάρχει μια τέτοια πρόταση μομφής ούτε από τον κ. Σαμαρά ούτε φυσικά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι στην ευχέρεια της προαναφερθείσης Επιτροπής της Βουλής να καλέσει τον κ. Προβόπουλο.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου, «προκληθείς» και από τον κ. Σαμαρά αναφορικά με το ότι ήταν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μέσω κοινής ερώτησής τους ήγειραν θέμα για την Κεντρική Τράπεζα και τα ομόλογα, είπε μεταξύ άλλων ότι χαίρεται που οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Η αποστροφή αυτή του λόγου του πρωθυπουργού, πάντως, σχολιάστηκε στο περιστύλιο ως γενικότερης σημασίας, δηλαδή και σε σχέση με τις πρωτοβουλίες των πράσινων βουλευτών στις Εξεταστικές Επιτροπές.

Αργότερα, με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για την ακρίβεια, ο κ. Παπανδρέου επαναδιατύπωσε την πρόσκληση για κοινή στάση των κομμάτων στα μεγάλα προβλήματα: «Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα. Ζητώ τη συνεργασία σας και σε αυτό το μέτωπο. Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στη μάχη», είπε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...