Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Κυπριακη αντιδραση στις απειλες της Τουρκιας

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε ότι μελετά με τους συνεργάτες της ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για τις απειλές που διετύπωσε σε βάρος της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κα Μαρκουλλή είπε ότι παράλληλα θα γίνουν πολύ έντονα διαβήματα και προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, την Πέμπτη στην Αθήνα, για να χαραχθεί κοινή πολιτική.

Η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ουσιαστικά έχει παραλύσει, αφού σχεδόν όλα τα κεφάλαια είναι παγοποιημένα, αλλά δυστυχώς, πρόσθεσε, η Άγκυρα δεν έχει πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία αυτή, αν δεν συμπεριφερθεί ως υποψήφια χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που επικαλείται η Τουρκία, η κα Μαρκουλλή είπε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να την προσυπογράψει.

Την ίδια ώρα, με επιστολές προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΚΣ-ΕΔΕΚ καταγγέλλει τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, αναφορικά με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε πως στην επιστολή καταγγέλλεται ότι η Τουρκία «ενώ αρνείται επίμονα να κυρώσει την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας, παραβιάζει την ίδια ώρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων για την ειρήνη,την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».

Η ΕΔΕΚ καλεί για καταδίκη των τουρκικών απειλών, πρόσθεσε ο κ. Σοφοκλέους.

Πηγή : http://www.e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...