Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τηλεδιάσκεψη για το χάος στις αερομεταφορές

Κατεπείγουσες συνομιλίες θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. μέσω τηλεδιάσκεψης για τις ανυπολόγιστες συνέπειες στις αερομεταφορές από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Μέχρι στιγμής από την αναστάτωση για πέμπτη συνεχή μέρα στις αερομεταφορές, έχουν πληγεί 6,8 εκατομμύρια επιβάτες με τις αεροπορικές εταιρείες να καταγράφουν απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Αποκαλυπτική της ανησυχίας και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Σίιμ Καλάς ο οποίος τόνισε "Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί η ηφαιστειακή στάχτη". Ωστόσο όπως υποστήριξε αναζητείται μία λύση που δεν θα διαπραγματεύεται καθόλου το ζήτημα της ασφάλειας.










Πιέσεις για επανεκτίμηση των μέτρων

Μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες ακυρώθηκαν συνολικά 63.000 πτήσεις και δυστυχώς το μέλλον για την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας δεν είναι ξεκάθαρο.



Από φορείς όπως η Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών και εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων, ασκούνται πιέσεις ώστε να επανεκτιμηθούν τα προληπτικά μέτρα, θεωρώντας τα υπερβολικά.



Μάλιστα, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλής, όπως έδειξαν οι επιθεωρήσεις των αεροσκαφών που έκαναν εννέα δοκιμαστικές πτήσεις.



Στα αεροπλάνα αυτά δεν εντοπίστηκε καμία βλάβη στους κινητήρες, ούτε στοιχεία για επικίνδυνη συγκέντρωση στάχτης.



"Ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ασφαλής με εξαίρεση μία περιοχή στα βόρεια, μεταξύ Ισλανδίας και Ρωσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της KLM, Πέτερ Χάρτμαν.



Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών αναμένεται να συζητήσουν επί σχετικής πρότασης ώστε οι ταξιδιώτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ΗΠΑ ή την Ασία να πετούν προς Ισπανία και ύστερα να συνεχίζουν το ταξίδι τους με τραίνο, πλοίο ή λεωφορείο.



Ο Ολλανδός υπουργός Μεταφορών Καμίελ Έρλινγκς ανακοίνωσε ότι θα έχει μία διαφορετική προσέγγιση.



Σε συμφωνία πάντως κατέληξαν η ισπανική και η βρετανική κυβέρνηση ώστε οι πτήσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το Λονδίνο να προσγειωθούν στην Ισπανία, της οποίας ο εναέριος χώρος είναι ανοικτός.



Για τον επαναπατρισμό μάλιστα των Βρετανών ταξιδιωτών, ίσως επιστρατευτούν και πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με τον υφ. Ασφάλειας Αλαν Γουεστ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...