Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Καταστολή της διαφθοράς

Την ενεργοποίηση της δικαιοσύνης και των μηχανισμών ελέγχου του κράτους για την πάταξη της διαφθοράς, ζήτησαν οι ομιλητές στην ημερίδα που οργάνωσε η "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς". Υπουργοί και εκπρόσωποι κομμάτων υπογράμμισαν ιδιαίτερα τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν τα φαινόμενα αυτά στα δημόσια οικονομικά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.




Τα αίτια της κρίσης που είναι και οικονομική είναι πολύ βαθιά και χάνονται στην ιστορία των λαθών των συμβιβασμών και των παραλείψεων από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας. Τόνισε ότι η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι όσο κι αν προσπαθούμε να αντέξουμε την οικονομία μας, όσο κι αν κάνουμε ότι περνά από το χειρ μας για να εξασφαλίσουμε χαμηλότοκο δανεισμό, οι προσπάθειες όσο υπάρχει η μαύρη τρύπα της διαφθοράς, είτε θα πηγαίνουν στράφι, είτε θα έχουν πολύ λιγότερα αποτελέσματα από εκείνα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν είχαμε λύσει το πρόβλημα. Η εμπέδωση της διαφάνειας όπως και η επίλυση όλων των μεγάλων προβλημάτων σε κάθε χώρα είναι πάνω από όλα ζήτημα της αποφασιστικότητας και μεθοδικότητας των κυβερνήσεων.



Η διαφθορά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοιχίζει στους Έλληνες 790 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με το γνωστό φακελάκι να κοστολογείται κατά μέσο όρο 1.355 ευρώ στο δημόσιο και 1.671 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Από το βήμα της ημερίδας της Διεθνούς διαφάνειας Ελλάς οι ομιλητές τόνισαν ότι το διαχρονικό φαινόμενο της διαφθοράς θα αντιμετωπιστεί μόνο με εντατικοποίηση των ελέγχων και έγκαιρη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Δ. Ρέππας: Η πατρίδα έχει ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας, τόνισε ότι: "Χειρότερο και από την αντιμετώπιση του ελλείμματος είναι η έλλειψη του δημόσιου ήθους".

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αυστηρότερους ελέγχους. "Η προσπάθεια κατά της διαφθοράς θα αποδώσει καρπούς".

Για 5.000 δικογραφίες που έχουν υποβληθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε βάρος αστυνομικών, έκανε λόγo Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: "Χρειάζονται μηχανισμοί καταστολής της διαφθοράς" .

Π. Παυλόπουλος: "Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο χώρο της δικαιοσύνης".

Το σύνολο των ομιλητών στην ημερίδα τόνισαν ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα βελτιώσει τόσο τα έσοδα της πολιτείας αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.



ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...