Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ακριβότερες οι κούρσες με ταξί και υποχρεωτικές οι αποδείξεις από 1ης Ιουλίου

Καπέλο 11% στο κόμιστρο θα πληρώνουν οι πελάτες των ταξί από 1ης Ιουλίου, αφού οι εκμεταλλευτές ταξί εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Αν και το κόμιστρο, που καθορίζεται από το υπουργείο Μεταφορών, δεν αυξάνεται, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι «υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ΦΠΑ και να υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις για την απόδοσή του στο Δημόσιο». Η μεταφορά προσώπων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (11%), ενώ άλλου είδους υπηρεσίες, όπως π.χ. οι διαφημίσεις, μπορεί να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή.

Η επιβολή ΦΠΑ θα σημάνει σημαντική αύξηση του κόστους μετακίνησης, αφού η μονή ταρίφα από 0.60 ευρώ θα φθάσει το 0,66 ευρώ, η σημαία από 1,05 ευρώ θα αυξηθεί στο 1,16 ευρώ και η ελάχιστη διαδρομή από 2,80 ευρώ θα φθάσει 3,10 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος κλήσης σε ραδιοταξί από την 1η Ιουλίου θα κυμαίνεται από 3,33 έως 5,55 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση για διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο θα φτάσει στα 3,77 ευρώ. Η επιβάρυνση για διαδρομή από και προς λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό, σταθμό ΚΤΕΛ θα διαμορφωθεί στο 1,05 ευρώ.

Με τις νέες ρυθμίσεις, για τους εκμεταλλευτές ταξί είναι υποχρεωτική από 1ης Ιουλίου η έκδοση αποδείξεων και η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων κλάσης Β’, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς φορολόγησης. Ωστόσο, θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (από καύσιμα, επισκευές, αγορά αυτοκινήτου και ανταλλακτικών, καθώς και δικαίωμα διακανονισμού του ΦΠΑ, που επιβάρυνε την αγορά του αυτοκινήτου τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει πενταετία.

Ετσι, αν εκμεταλλευτής ταξί αγόρασε κατά το έτος 2008 αυτοκίνητο και κατέβαλε το ποσό των 5.000 ευρώ, δικαιούται εντός του έτους 2010 να εκπέσει ποσό 3.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στα 3/5 του φόρου που καταβλήθηκε.

πηγή : http://www.apogevmatini.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...