Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αύξηση του φόρου των καταθέσεων μελετά το υπουργείο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και όχι μόνο. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι θα περάσουν με επιτυχία το πρώτο τεστ της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά θεωρούν καθοριστικής σημασίας και μεγάλης βαρύτητας το τεστ του Σεπτεμβρίου.




Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ για να μην εμφανιστεί υστέρηση εσόδων. Και αυτό γιατί παρά τις αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά η αύξηση των εσόδων φθάνει στο 8%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 10,8%.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών για το πεντάµηνο ανεβάζουν την υστέρηση των καθαρών εσόδων στα 675 εκατ. ευρώ µε τον ρυθµό αύξησής τους να υποχωρεί στο 8% από 10% στο τέλος Μαΐου και έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 11,7%.

Τους ίδιους προβληµατισµούς αναδεικνύουν και τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, σύµφωνα µε τα οποία τα έσοδα σε ταµειακή βάση εµφανίζουν αύξηση 8,5%. Σχετική αισιοδοξία δηµιουργεί από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι οι δαπάνες σηµειώνουν µείωση 13,6% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε µείωση κατά 4,4%.

Στην περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, οι ελεγκτές θα απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων ή την επίσπευση κάποιων από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για το επόμενο έτος προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις που προβλέπει το μνημόνιο.

Στα νέα μέτρα που εξετάζονται, εκτός από τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα, η κυβέρνηση μελετά: Νέα μείωση των υπερωριών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων, περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων και αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

πηγή :  http://www.hbnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...