Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Απόλυτος κυρίαρχος ο Σαμαράς και «απαλλαγή από το μνημόνιο»

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ  πηγή : http://www.enet.gr/
Με σημαία του τη στρατηγική «απαλλαγής της χώρας από το μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα», ο Αντώνης Σαμαράς, απόλυτος κυρίαρχος του κόμματος πλέον, παίζει τα ρέστα του την επόμενη μέρα του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ.

«Σε λίγο ο Ελληνας θα βιάζεται να απαλλαγεί από το ΠΑΣΟΚ, περισσότερο απ' όσο βιαζόμαστε εμείς να αναλάβουμε», πρόβλεψε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο και ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. θα παρουσιάσει στις 7 Ιουλίου την ολοκληρωμένη πρότασή της για έξοδο από την κρίση
Με τους «ντορικούς» να αποτελούν μια σιωπηλή πλειοψηφία στον νεοεκλεγμένο κομματικό στρατό και τους ακέφαλους καραμανλικούς (λόγω της αδιαφορίας του πρώην πρωθυπουργού να έχει δική του ομάδα) να ενσωματώνονται στο «σαμαρικό» άρμα, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. παίρνει το υψηλότερο ρίσκο από τότε που ανέλαβε πρόεδρος. Στα χέρια του πήρε όλο το παιχνίδι, δεν είναι πλέον όμηρος κανενός και επομένως δεν θα έχει και άλλοθι αν δεν επιτύχει την πορεία ανάκαμψης που έχει επειγόντως ανάγκη η Ν.Δ., προκειμένου να αποκτήσει και πάλι δυναμική εξουσίας.


Υψηλού ρίσκου είναι και η απόφασή του να κτίσει όλη την αντιπολιτευτική τακτική του στον αγώνα κατά του μνημονίου. Βλέπει εξελίξεις το φθινόπωρο -ίσως και εκλογές- και επιχειρεί να επενδύσει πολιτικά στη λαϊκή οργή. «Στρατηγική μας είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του», είπε. «Οχι να το καταργήσουμε μονομερώς», ξεκαθάρισε. «Αυτό δεν γίνεται. Αλλά να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αξιοποιήσουμε τους πόρους».

Στο συνέδριο δεν έδωσε όμως την απάντηση πώς θα γίνει αυτό. Μίλησε για αναπτυξιακά μέτρα μηδενικού κόστους, ανασύροντας στις μνήμες τη ρητορεία του Γ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο ότι θα κινήσει την αγορά με 2-3 δισ., η οποία αποδείχθηκε εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Σε περίοδο άγριας ύφεσης και κρίσης του τραπεζικού συστήματος, ο Α. Σαμαράς προέταξε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό. Στις 7 Ιουλίου η Ν.Δ. θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρότασή της για έξοδο από την κρίση και θα κριθεί συνολικά.

Κατά πάντων

Ο Α. Σαμαράς, με αιχμή του δόρατος το μνημόνιο, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις:

* Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη, που προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται σοβαρά η πατρίδα του». «Παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησης», είπε εννοώντας για τη συμφωνία με την τρόικα. «Παίρνει δανεικά με όρους πλέον που γονατίζουν τη χώρα. Σε λίγο ο Ελληνας θα βιάζεται να απαλλαγεί από το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο απ' όσο βιαζόμαστε εμείς να αναλάβουμε».

* Χαρακτήρισε και πάλι «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που τον πιέζουν από τα αριστερά και από τα δεξιά. «Αυτοί που προσχώρησαν στην ίδια λογική και ψήφισαν το μνημόνιο, τα "εξαπτέρυγα", μας λένε ότι ήταν πράξη ευθύνης», είπε. «Μπράβο τους! Μόνο που το μνημόνιο προέβλεπε ρητά σκληρά μέτρα και στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό, κι αυτά δεν τα ψηφίζουν σήμερα τα "εξαπτέρυγα"! Δεν το είχαν καταλάβει; Νομίζουν ότι η πολιτική είναι φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια, πλατιά χαμόγελα, φτηνές ατάκες και καιροσκοπικοί θεατρινισμοί πρώτης τηλεοπτικής προβολής».

* Λάβρος ήταν και κατά της Αριστεράς. Τη χαρακτήρισε «μέρος του προβλήματος» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΜΕ για τα λιμάνια έπειτα από ένα τετραήμερο με «ήξεις αφήξεις» της Ν.Δ. «Καθημερινά μικρά πραξικοπήματα αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε. «Ομως όταν μικρές ομάδες παραλύουν τη ζωή και την οικονομία, τιμωρείται ο ίδιος ο λαός. Δεν πιέζεται η κυβέρνηση. Οδηγείται σε απόγνωση ολόκληρη η κοινωνία».

«Αριστερότερα»

Η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τη Ν.Δ. με ιδεολογικό άνοιγμα Σαμαρά και προς τα «αριστερότερα». Η θέση αυτή αποτελεί υπαναχώρηση από την αυστηρή γραμμή της ιδεολογικής καθαρότητας, την οποία κράτησε επί μήνες, με αποτέλεσμα να του χρεώνουν ευθύνες για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωσή της. «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει την εμβέλεια της Ν.Δ. και δεξιότερα και αριστερότερα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος. «Θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση της επιρροής μας. Θα κάνουμε πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διεύρυνση. Αλλά προβάλλοντας τις ιδέες μας».

Πανευτυχής για τη στροφή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Ν.Δ. βγαίνει από το συνέδριό της ως μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Επειτα από πολύμηνη περιθωριοποίηση, επανέρχεται στην πρώτη γραμμή με θέση αντιπροέδρου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αν το άνοιγμα ήταν απλώς μια ρητορική Σαμαρά για να αποφύγει τους σκοπέλους του συνεδρίου, θα αποκαλυφθεί στο επόμενο διάστημα.

Οι διαφορές πάντως με τους νεοφιλελεύθερους της Ν.Δ. συνεχίζουν να είναι κραυγαλέα διακριτές και εκτείνονται σε μια βεντάλια θεμάτων: από το μνημόνιο και το ασφαλιστικό μέχρι το κράτος κ.λπ. Νεοφιλελεύθεροι και λαϊκή Δεξιά βρέθηκαν απέναντι και στο συνέδριο. Δεν υπήρξαν όμως τόσο υψηλοί τόνοι που θα παρέπεμπαν σε εικόνα σύγκρουσης. Από εδώ και πέρα, στην πράξη θα φανεί αν ο Α. Σαμαράς θα περάσει το τεστ της κομματικής συνοχής. Και βέβαια, το κλίμα που θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη δυναμική που θα αναπτύξει η Ν.Δ. Η περαιτέρω συρρίκνωση θα οξύνει τις αντιθέσεις και θα ανοίξει την πόρτα των ανεξαρτητοποιήσεων, ενώ μια δυναμική ανάκαμψη θα δημιουργήσει δεδομένα πολιτικής συμβίωσης.

Περί αυτοκάθαρσης

Πολύ ψηλά έβαλε τον πήχη της αυτοκάθαρσης ο Α. Σαμαράς και τελικά πέρασε από κάτω. Οι διαγραφές σταμάτησαν στον εξής ένα: Αρ. Παυλίδη. Οι Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης αποδοκιμάστηκαν δημοσίως από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όλοι οι άλλοι «ανεπιθύμητοι», είτε εμφανίστηκαν είτε όχι στο συνέδριο, παραμένουν στους κόλπους της παράταξης. Απείλησε και πάλι ότι δεν θα διστάσει να κλείσει την πόρτα σε κάποιους και στο μέλλον «όποτε χρειαστεί», αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε.

Και στο συνέδριο ξεχώρισαν για το ήθος και τον λόγο τους τα νέα πρόσωπα εκτός πολιτικής, που προσθέτει στην ηγετική του ομάδα ο Α. Σαμαράς: ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Αρβανιτόπουλος, οι σύμβουλοι του Ν. Μηταράκης, Κ. Μπούρας κ.ά. Ανανέωση σε πολύ υψηλά ποσοστά καταγράφηκε και μεταξύ των 200 μελών της Κεντρική Επιτροπής, που μετονομάζεται σε Πολιτική Επιτροπή. Εξελέγησαν χθες από το σώμα των συνέδρων. «Αποκτήσαμε οργάνωση σύγχρονου φιλελεύθερου κόμματος», δήλωσε ο Α. Σαμαράς. «Οχι χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια».

πηγή :  http://www.enet.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...