Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το φορολογικό υπηρετεί μια αντιλαϊκή πολιτική μακράς πνοής

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση για το φορολογικό, στην Ολομέλεια της Βουλής



Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης χτυπάει το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, υποθηκεύοντας και το μέλλον των παιδιών της

Στη χτεσινή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, παρενέβη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σημείωσε στην ομιλία της:

«Επιτρέψτε μου να τσιγκουνευτώ να χρησιμοποιήσω κάποιον επιθετικό προσδιορισμό γι' αυτό το νομοσχέδιο. Οσο οξυμένος και να είναι ο επιθετικός προσδιορισμός, θα είναι κατώτερος των απαιτήσεων και των αναγκών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάνει αυτό το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα γιατί θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Και πολύς λόγος γίνεται για φορολογική συνείδηση και το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Χτυπάει - όπως λέει - και την "κοινωνική ανισότητα".

Εχει κατατεθεί στη Βουλή ένα έγγραφο, που αφορά το υπουργείο Οικονομίας, με ημερομηνία 31 Μάρτη του 2007, απ' τα τελευταία στοιχεία που έχουμε και τα έχουμε δημοσιεύσει ως Κόμμα. Αναφέρεται στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 17,7 δισ. ευρώ. Πάνω από 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 85,2% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων, ήταν επιβεβαιωμένες οφειλές από 6.274 μεγαλοοφειλέτες, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, με ποσά που ξεκινούν τουλάχιστον από 200.000 ευρώ για τον καθένα απ' αυτούς. Κατά μέσον όρο, ο καθένας απ' αυτούς φέσωσε την εφορία με περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Τι είναι αυτοί, η μαρίδα; Τι είναι, οι μικροί; Οι βιοπαλαιστές; Αυτοί ενδεχομένως, οι αυτοαπασχολούμενοι βιοπαλαιστές, που δεν εκδίδουν πάντα τιμολόγια για να κερδίσουν κάτι; Ακόμα 513,7 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι οφειλές για ποσά από 100 μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ, που αφορούσαν σε 3.649 οφειλέτες. Και 23.937 οφειλέτες όφειλαν 976 εκατομμύρια ευρώ.


Από τη χτεσινή παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το φορολογικό



Βεβαίως, υπάρχει και η μαρίδα. Δηλαδή, 145.000 φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία από 2.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Είναι το 5% του συνόλου. Βεβαίως, γίνεται φοροδιαφυγή απ' όλες τις τάξεις και τα διάφορα κοινωνικά στρώματα, εκτός απ' τους μισθωτούς που δεν μπορούν να κάνουν φοροδιαφυγή. Ποιοι έχουν τη μερίδα του λέοντος; Μήπως το νομοσχέδιο που έρχεται εδώ, αφορά τη μερίδα του λέοντος; Το αντίθετο.

Ρυθμίσεις σε βάρος των χαμηλόμισθων

Δεύτερο ζήτημα. Λέει η κυβέρνηση ότι θα φορολογούνται όλοι. Καταρχήν υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν είναι ότι ζητούνται οι αποδείξεις. Χαράς το πράγμα. Εντάξει, είναι και μια γραφειοκρατία, το να κρατάω σε ένα νάυλον τις αποδείξεις.

Το πρόβλημα είναι άλλο. Πρώτα πρώτα, κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο - συνεχίζει να μένει τυπικά, γιατί καταργείται και αυτό - τα 12.000 ευρώ το χρόνο, που όταν το έχει ένας άνθρωπος, οφείλει να φέρει αποδείξεις ότι αυτά τα λεφτά κάπου τα έχει ξοδέψει. Ενας που έχει 12.000 ευρώ το χρόνο δεν εξυπακούεται, το 2010, ότι όχι μόνο υποχρεώνεται να τα ξοδέψει, αλλά δεν του φτάνουν κιόλας; 'Η μια οικογένεια που έχει 24.000 ευρώ, αν θέλει να ζήσει στοιχειωδώς, δεν εξυπακούεται ότι αυτά τα ξοδεύει; Δηλαδή, αυτό που λέμε: Βάζω κατώτατο όριο, τα ξοδεύεις 100% και σου λείπουν.

Εμείς τι λέμε: 20.000 το άτομο, 40.000 η οικογένεια και 5.000 πάνω για κάθε παιδί. Να σου φέρω και αποδείξεις. Αλλά δεν είναι έσχατη ταξική αδικία και πρωτόγνωρη, για το 2010 και σε σχέση με τις ανάγκες της ζωής, να μου λες ότι φτάνουν σε μια οικογένεια με 4 άτομα να έχει 40.000 ευρώ το χρόνο; Αλλος έχει νοίκι, σπουδάζει τα παιδιά του και θες να σου φέρω και αποδείξεις; Δεν μπορώ δηλαδή να είμαι αφορολόγητος; Χωρίς αποδείξεις.

Αλλο πράγμα αν αγοράζω ένα σπίτι, αν αγοράζω κάτι. Βεβαίως, να δηλώσω την ακίνητη περιουσία, το "Πόθεν Εσχες". Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σ' αυτά. Κι επιπλέον δεν βάζεις μέσα στις αποδείξεις τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, άλλα έξοδα. Γιατί λέει "μα η ΔΕΗ, δεν μπορείς να φοροδιαφεύγεις". Αλήθεια; Δηλαδή, κάνεις το φορολογικό σύστημα για να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή και όχι για να υπολογίσεις τα πραγματικά έξοδα της καθημερινότητας και της ζωής μου.

Ας πούμε ότι θέλει να συλλάβει τα πάντα, "Πόθεν Εσχες" κλπ. Καταρχήν το 12.000 αφορολόγητο καταργήθηκε, 6.000 είναι το αφορολόγητο. Και πάμε σε επίπεδο Αφρικής. Γιατί -εν πάση περιπτώσει- η Ευρώπη δεν είναι ότι έχει ένα μεγαλύτερο εισόδημα. Μεγαλύτερο εισόδημα σημαίνει και κατάκτηση ενός επιπέδου ζωής με μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Οταν ένας νέος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα - μπορεί να παίρνει και παρακάτω - έχει ένα αυτοκίνητο που μπορεί να του το έχει γράψει ο πατέρας του, η γιαγιά του, η θεία του, που δεν είχε παιδιά, θα φορολογείται σα να έχει εισόδημα 12.600, ενώ δεν έχει ούτε το 12.000 ούτε το 10.000. Και φορολογείται. Βεβαιωμένα ότι του το έχει γράψει ο πατέρας του, η γιαγιά του. Δε λέω όχι βεβαιωμένα. Και υπολογίζεται: 3.000 ευρώ η ετήσια δαπάνη φορολογουμένου, 9.400 το σπίτι και 3.000 το ΙΧ και δεν λέω μεγάλου κυβισμού.

Για να πάμε τώρα σ' αυτούς που έχουν περισσότερα εισοδήματα. Εχει λέει βοηθητικό προσωπικό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι - ακόμα κι αν το έχεις ανασφάλιστο - για να έχεις βοηθητικό προσωπικό, πρέπει να έχεις ένα εισόδημα. Δεν μπορεί να έχεις 12.000 ευρώ το χρόνο και να έχεις και βοηθητικό προσωπικό -ακόμα κι ανασφάλιστο, που είμαστε εναντίον του ανασφάλιστου. Δεν σου φτάνει για τη γυναίκα να σου καθαρίζει το σπίτι και να σου κρατάει το παιδί.

Εδώ, λέει, σου χρεώνω σαν εισόδημα 8.000 ευρώ για τον αυτοαπασχολούμενο. Μα άμα τον πληρώνω με τον κατώτατο μισθό, πληρώνω την ασφαλιστική εισφορά και το ΙΚΑ, αυτό στοιχίζει πάνω από 12.000 ευρώ και το χρεώνει ότι αυτό είναι σαν εισόδημα 8.000 ευρώ. Του βάζεις δηλαδή λιγότερο απ' ό,τι βάζεις στο νέο για τα 700 ευρώ. Το τεκμήριο είναι κατώτερο. Και υπολογίζεται το τεκμήριο. Γι' αυτόν - λέει - που έχει πισίνα 150 τ.μ. 19.000 ευρώ, γι' αυτόν που έχει αεροπλάνο 32.000 ευρώ και 25.000 ευρώ για κατοχή ελικοπτέρου. Αν τα πάρουμε αναλογικά πρόκειται για αδικία. Ιδιωτικό αεροπλάνο αντιστοιχεί σε 35.000 ευρώ το χρόνο; Επομένως, αφήστε τώρα τις κοροϊδίες.

Είναι κοροϊδία, είναι μακιαβελισμός - δεν απέφυγα και τους χαρακτηρισμούς - και να λέτε ότι πάτε να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή και θέλετε να κάνετε κοινωνική δικαιοσύνη. Οι μικροαλλαγές που κάνετε σε αυτά τα τεκμήρια δεν αλλάζουν την ουσία.
Αθωώνεται το ξέπλυμα χρήματος

Υπάρχει ευαισθησία και μάλιστα μεγάλη, απ' την πλευρά της κυβέρνησης, όταν λέμε ότι εξ αντικειμένου - ανεξάρτητα και δεν προσδίδουμε ηθική διάσταση - αθωώνει το ξέπλυμα χρήματος, παρεξηγούνται. Και μάλιστα, εδώ ακούσαμε το παράδειγμα με τον Αλ Καπόνε, που αυτή πια η "υγιής Αμερική" τον έστειλε στη φυλακή για τη φορολογία.

Για να δούμε: Στις 28/7/2004 τέτοια τροπολογία σε ένα πολυνομοσχέδιο, που το ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε κουρελού, έφερε και η ΝΔ, για να μπουν τα κεφάλαια μέσα. Περίπου με τον ίδιο τρόπο. Σας διαβάζω αυτό που είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτμερίδης. Λέει στη ΝΔ: "Παράλληλα παραβιάζετε ηθικούς κανόνες και αρχές, νομιμοποιώντας και επιβραβεύοντας αυτούς που εμπλέκονται με παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα, καταθέσατε τροπολογία που αναφέρεται σε επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα μας".

Ο επαναπατρισμός, βεβαίως, προϋποθέτει και κάποιους που τα έβγαλαν από ξέπλυμα στην Ελλάδα, αλλά μπορεί και να το έχουν κάνει και στο εξωτερικό. "Πέραν του ότι αυτή η τροπολογία βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική - συνεχίζει ο κ. Κουτμερίδης - λόγω της άνισης φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των επαναπατριζομένων κεφαλαίων από το εξωτερικό και των κεφαλαίων του εσωτερικού, αλλά και όσον αφορά την εφαρμογή του πόθεν έσχες". Και λέει: "Μα με αυτά τα κεφάλαια που αναφέρονται σε οικονομικά εγκλήματα και με αυτούς τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην εξαγωγή παράνομου χρήματος στο εξωτερικό, θα πετύχετε την ανάπτυξη της χώρας;".

Το ΚΚΕ το λέει αυτά; Ο Καραθανασόπουλος και ο Τζέκης τα λένε αυτά;

Παρακάτω. Φίλιππος Πετσάλνικος. Τότε ήταν τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και λέει: "Σε σχέση με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί εκτός των άλλων υπάρχει μια τροπολογία πρωτοφανής και την έχετε επιγράψει ως φορολόγηση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων. Με αυτή την τροπολογία έχετε αντιληφθεί τι κάνετε; Ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου γιατί λέτε τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι Ελληνες και αλλοδαποί δύνανται να μεταφέρουν κεφάλαια που διαθέτουν σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικό λογαριασμό στην απογραφή. Από ποια πηγή και με ποιο τρόπο δημιουργήθηκαν αυτά τα κεφάλαια δε γίνεται καθόλου λόγος".

Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει, να μη διαβάζω όλη την ομιλία. Και λέει, ελάτε εδώ και πάλι, ανεξαρτήτως πόσα έχουν πραγματοποιηθεί με έναν τυπικό φόρο, ελάτε εδώ για να γίνουν επενδύσεις, δηλαδή να μεγαλώσει ο κύκλος της κερδοφορίας.

Σκάνδαλο οι νόμιμες φοροαπαλλαγές

Μιλάτε για φοροδιαφυγή. Μα το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι οι φοροαπαλλαγές. Για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, από το 45% που φορολογούνταν οι επιχειρήσεις, πάμε στο 25%, 24% για τον επόμενο χρόνο, έως 20%, που θα το πάτε μέχρι το τέλος του 2014.

Οταν προσαρμόσατε την ελληνική νομοθεσία στη νομοθεσία της ΕΕ - Μάαστριχτ κλπ - τότε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και διάφοροι άλλοι, απαλλάχτηκαν από τον ειδικό φόρο των καυσίμων. Αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή; Είναι νόμιμη, το δεχόμαστε. Αλλά δεν είναι λόγος να αποδεχόμαστε εμείς τη φοροδιαφυγή, όταν έχει τη βούλα της Βουλής.

Αλλά, για να δούμε και με το σημερινό νομοσχέδιο τι κάνει. Από τη λεγόμενη ενιαία κλίμακα φορολόγησης εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μεριδίων της πλουτοκρατίας. Και θα πληρώσει ένα φυσικό πρόσωπο, γιατί ο πατέρας του του έδωσε ένα σπίτι ή ένας συνταξιούχος πάνω από 65 χρόνων, ο οποίος απέκτησε ένα σπίτι.

Στο "Πόθεν Εσχες" δεν είμαστε αντίθετοι. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς αποκτούν σπίτια οι φτωχοί άνθρωποι: Δάνεια στην τράπεζα, οι συγγενείς βάζουν από κάτι, παντρεύεται ένα ζευγάρι και το δάνειο που παίρνει το πληρώνει η πεθερά, ο πεθερός, η άλλη πεθερά, ο άλλος πεθερός και το ζευγάρι, στα τρία. Εχει και προσωπικά παραδείγματα ο καθένας. Εγώ ένα σπίτι έχω, που για να το χτίσω είδα κι έπαθα. Βεβαίως "Πόθεν Εσχες". Πρέπει να πω πού βρήκα τα λεφτά.

Εχω πληρώσει στην τράπεζα τους τόκους, έχει γεράσει το σπίτι και πληρώνω τις επισκευές και όλα αυτά δεν μπορείς να τα δικαιολογήσεις και μου το ξαναβάζει τώρα το σπίτι σαν τεκμήριο εισοδήματος. Μα στον καπιταλισμό ζούμε. Ο σοσιαλισμός δεν προέβλεπε τέτοια πράγματα. Είχες το σπίτι σου, δεν είχες δικαίωμα να το πουλήσεις, δεν είχες δικαίωμα να κάνεις τίποτα. Και, αν είχες ένα σπίτι, δεν είχες και καμία σκασίλα να αποκτήσεις και δεύτερο, ούτε και να πάρεις και δάνειο.

Αλλά εδώ πέρα, στις συνθήκες του καπιταλισμού, όπου τα πάντα εξαρτώνται από την πλάτη μου, θα προσπαθήσω να κάνω σπίτι. Και ξέρετε, εμείς, οι 65άρηδες, κάναμε και ένα σπίτι με δάνεια, από κληρονομιά, τσοντάροντας χρόνια, θυσιάζοντας πολλά πράγματα στην προσωπική μας ζωή και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ποιος τολμάει σήμερα να κάνει τραπέζι στο σπίτι του; 'Η βλέπεις πρόσκληση γάμου και σε πιάνει άγχος. Λες, "αμάν, πρέπει να πάω δώρο και δεν έχω λεφτά".

Αλλά οι νέοι άνθρωποι, αν δεν τους αφήσουμε εμείς κάτι, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε αυτό που κάναμε εμείς. Τουλάχιστον εμείς κάναμε ένα σπίτι. Υπήρχε μια σχετική σταθερότητα και έλεγες, "θα δίνω τόσα ευρώ το μήνα". Μας κληρονόμησαν. Τώρα τι να κάνουμε; Τι θα κληρονομήσουμε εμείς στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας; Σπίτι 60 χρόνων που δεν υπακούει και στους αντισεισμικούς κανόνες;


Βροχή οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

Λοιπόν, αφήνετε αυτά από την περιουσία. Εξω από κάθε τεκμήριο παραμένει η δημιουργία ανωνύμων εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων. Απαλλάσσετε από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο, με τη μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Ολα αυτά και είναι και πάρα πολλά άλλα.

Δίνετε χρήματα για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, γιατί - λέει - ασχολούνται οι επιχειρήσεις με έρευνα και τεχνολογική καινοτομία. Εχετε αναπτυξιακό νόμο, έχετε φοροαπαλλαγές, έχετε μείωση των φόρων κι από πάνω. Μα είναι στοιχείο της επιχειρηματικότητας, του καπιταλιστή επιχειρηματία, που για δικό του λογαριασμό κάνει την έρευνα και την τεχνολογία, δεν την κάνει για το λαό. Για να εκτοπίσει από την αγορά έναν άλλο επιχειρηματία. Και μάλιστα, όταν τώρα η επιστήμη και η τεχνολογία είναι στα χέρια του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν μπορείς να δώσεις μπόνους γιατί κάνεις έρευνα και τεχνολογία, αλλά πρέπει - που δεν πρόκειται να γίνει σε αυτές τις συνθήκες - να κάνεις έλεγχο πώς τη χρησιμοποιεί.

Προχθές, είδαμε μια μελέτη που κάναμε στο Κόμμα για την τηλεματική και την τηλεϊατρική. Από τη μια μεριά χαίρεσαι για την πρόοδο της τεχνολογίας και λες είναι φοβερό πράγμα. Αν θέλετε, να μπορείς να κάνεις μια εγχείρηση στην Ελλάδα και να επικοινωνείς με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου και να σε βοηθάνε για να σώσεις ένα άνθρωπο -γιατί σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες χώρες έχουνε και περισσότερα περιστατικά και περισσότερη γνώση, πέρα από όλα τα άλλα.

Και από την άλλη, να σκέφτεσαι ότι αυτό είναι στα χέρια ενός επιχειρηματία που έχει μία χειρουργική κλινική, χώρια τι θα πάρει από τον άνθρωπο. Και να σκέφτεσαι ότι το διπλανό δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να έχει τηλεϊατρική. Αφού δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, θα κάνει τηλεϊατρική; 'Η υπάρχει τηλεϊατρική στα χέρια των δήμων, ιδιωτικών κλινικών, που δεν ξέρεις αν χρησιμοποιείται από κατάλληλους ανθρώπους. Γιατί άλλο πράγμα να είμαι ένας καινούργιος χειρουργός σε ένα βουνό - άσε που δεν έχουν χειρουργούς στα βουνά - και από την απειρία μου - δεν είναι κακό αυτό - να κοιτάζω την τηλεόραση και να επικοινωνώ με τον τάδε, να μου λέει τι να κάνω.

Να σκέφτεσαι δηλαδή ότι η επιστήμη και η τεχνολογία, αυτή πια και αν δεν πρέπει να ανήκει στους επιχειρηματίες. Και τους δίνουμε και χρήματα για να κάνουν τη μάχη και την κούρσα της ανταγωνιστικότητας και να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία σε βάρος του ανθρώπου, της υγείας του, της καθημερινότητάς του, της διατροφής του κλπ. Αν αυτά δεν είναι μπόνους και παροχές.

Και συζητάμε τώρα για έναν υδραυλικό που δεν σου έκοψε απόδειξη ή που να μην του ζήτησα εγώ απόδειξη, προκειμένου να μου έρθει λιγότερο και να μην πληρώσω το ΦΠΑ. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα καθαγιάζουμε, γιατί αυτοί που ζουν με εισοδήματα παρασιτικά, αυτοί δεν βλέπουν το ΚΚΕ με καλό μάτι, γιατί τη βολεύουν. Περισσότερο πελατεία είναι των κομμάτων εξουσίας. Η πολιτική συνείδηση, η ταξική, δε διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο. Δεν τα καθαγιάζουμε.

Αλλά δε θα δεχθούμε, εάν το 5% και 10% φοροδιαφεύγει - γιατί μιλάμε για τους φτωχούς δεν μιλάμε για τους αυτοαπασχολουμένους μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και δεν ξέρω τι, αυτοί είναι σε άλλη τάξη - αυτή τη κατάντια, να έχω 12.000 ευρώ το χρόνο και να πρέπει να σου δώσω απόδειξη, εκτός των βασικών μου εξόδων, πού θα τα ξοδέψω. Εγώ μπορεί να πεινάω, κύριοι, και να ζω με ένα γιαούρτι και να τρώω μόνο χόρτα, για να βάλω πέντε χιλιάδες στην άκρη. Τι αποδεικνύει αυτό; Η ποιότητα ζωής δεν παίζει κανένα ρόλο με βάση τον 21ο αιώνα; Πρόκειται λοιπόν για μια απαράδεκτη κατάσταση.

Αυξάνονται οι άμεσοι φόροι
Σε κάθε περίπτωση, καθαρά πράγματα, δεν σας ενδιαφέρει μόνο να μαζέψετε χρήματα. Τι θα μαζέψετε τώρα από τη φτωχολογιά; Λίγα πράγματα σε σχέση με τα 135 δισ. που χρωστάτε. Αλλά ενδιαφέρει να υπάρχει μια πολιτική μακράς πνοής, αντιλαϊκή. Αυτό είναι το κυριότερο.

Και, τέλος, για πρώτη ίσως φορά - εδώ το λέω και με ένα ερωτηματικό - από το 2000 έως το 2009 ανέβαιναν κυρίως οι έμμεσοι φόροι και όχι τόσο οι άμεσοι. Σήμερα ανεβαίνουν δραματικά και οι άμεσοι φόροι, συν οι έμμεσοι, ΦΠΑ και τα λοιπά, δεν το συζητάμε. Και δεν ξέρω, εγώ θα πω στις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί αν μελετηθεί φοβάμαι ότι με μεγαλύτερο ρυθμό ανεβαίνουν οι άμεσοι φόροι. Διότι, αφού πέφτει η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, γι' αυτό μου βάζεις τους άμεσους φόρους. Διότι σου λέει, δεν μπορούμε να πάρουμε από τους έμμεσους, άρα θα ανεβάσω τους άμεσους φόρους.

Αυτό είναι μία στροφή που δείχνει ακριβώς ότι υπάρχει μια στρατηγική, σταθερή απαρέγκλιτη. Και τέλος να πω ότι η ΝΔ δε δικαιούται να θυμάται τα λαϊκά στρώματα σήμερα. Σας απέδειξα ότι τέτοιες ιδέες τις είχατε και το 2004, προ κρίσης και τα λοιπά. Δεν δικαιούστε - δικαιούστε να μιλάτε δεν το λέω με αυτή την έννοια - αλλά με συγχωρείτε είναι κροκοδείλια δάκρυα και μία αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...