Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

"Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης" λέει ο Πεταλωτής...

Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σενάρια και φήμες περί πτωχεύσεως της χώρας και περί επιστροφής στη δραχμή.


«Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «είναι φανερό πως τέτοια διασπορά πλήρως ανυπόστατων φημών μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

«Φυσικά διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται με όποιον τρόπο κι αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Υπογράμμισε δε ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα» και ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση «που θα μας βάλει σε άλλη πορεία από εδώ και πέρα».

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το αίσθημα ασφάλειας.

Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς «πρέπει να μην αφήνονται έρμαια σε μια ακατάσχετη φημολογία διάφορων, που κλονίζει την οικονομική ασφάλεια και την ψυχολογία τους».

Ερωτηθείς πού οφείλονται αυτές οι φήμες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι η διαπίστωση πως με την ανασφάλεια που διασπείρεται στην κοινωνία κάποιοι κερδίζουν.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα κίνητρα με τα οποία βγαίνει και κάνει δηλώσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συσταθεί ο μηχανισμός στήριξης, «χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τη βεβαιότητα και την ασφάλεια με την οποία μιλάμε».

«Προσπαθούμε και με τις πράξεις μας να καθησυχάσουμε τον ελληνικό λαό, να εμπεδώσουμε το αίσθημα οικονομικής ασφάλειας στον πολίτη μέσα στις πολύ δύσκολες συγκυρίες στις οποίες δρούμε και δίνουμε προοπτική και στόχο στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το εάν αμφισβητείται η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται από την Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα ευφάνταστα σενάρια για χρεοκοπία και επιστροφή στις δραχμή».

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το ΠΣΑ και τα δείγματα που έχει έως τώρα είναι θετικά, τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος όσο και στα έσοδα, «για τα οποία πραγματικά γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια με αυτές τις συγκυρίες να πιάσουν τους στόχους τους».

Επισήμανε δε ότι «έχουμε ακόμα αρκετά υπολειπόμενα στοιχεία για να κάνουμε την τελική εκτίμηση επί των εσόδων, άρα καμία τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους διασπορά φημών».

«Δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα», τόνισε, τέλος, ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.

Αποφάσεις για ευρώ και κερδοσκόπους

Η χρηματοπιστωτική κρίση εντός της ευρωζώνης δεν αποτελεί λόγο για να μην ενταχθούν σε αυτήν και άλλες χώρες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ οι οποίοι συζήτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες το ζήτημα της Εσθονίας.

Η βαλτική χώρα έχει εκπληρώσει τα λεγόμενα "κριτήρια του Μάαστριχτ" για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης ορισμένες χώρες είχαν προτείνει να αναβληθεί η διεύρυνση.

"Εάν έχουμε πολλούς καλούς εταίρους, γιατί όχι; Είναι θέμα κριτηρίων: εφόσον κάποιος πληρεί τα κριτήρια είναι δυνατόν να ενταχθεί", στην ευρωζώνη, είπε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

"Θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο: εάν μια χώρα πληρεί τα κριτήρια, πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχαμε όλοι εμείς", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.

Εάν οι υπουργοί δώσουν στην Εσθονία το "πράσινο φως" να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικυρώσουν την πρόσκληση στη σύνοδό τους, στις 17 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα ορίσουν κατόπιν την ισοτιμία του ευρώ με την εσθονική κορώνα και οι υπουργοί θα δώσουν την τελική έγκρισή τους τον Ιούλιο.

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Λουξεμβουργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και των "27" θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.



Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπήσει την χώρα και στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, κατά την άφιξή του στο Λουμεβούργο για τη σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε ότι μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η ταχύτητα της πτώσης του ευρώ απ'ό,τι το επίπεδο της ισοτιμίας του και σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα μέτρα που εξετάζει η ευρωζώνη για να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών της υπό το φως της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες.

Εξάλλου ο ευρωπαίος επίτροπος απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και σε αυτήν της Ουγγαρίας, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ούγγρων αξιωματούχων. "Όχι", απάντησε κατηγορηματικά στην ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορούν να συγκριθούν οι δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι".

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας. -

πηγή :  http://www.ana-mpa.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...