Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Κυρώσεις κατά του Ιράν εξετάζει η Ε.Ε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει «συμπληρωματικά μέτρα».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ιράν, πέρα από αυτές που αποφάσισε χθες Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη δύο συνόδων την επόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.


Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε σήμερα από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου την Δευτέρα των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες η οποία θα γίνει την Πέμπτη, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η ευρωπαϊκή θέση αρχής, θα μπορούσε να επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής, αλλά οι λεπτομέρειες ενδεχόμενων συμπληρωματικών μέτρων θα μπορούσαν να αναμείνουν μέχρι την επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τον Ιούλιο, σύμφωνα με έναν άλλον διπλωμάτη.

«Υπάρχουν πολλά κείμενα με επιλογές πάνω στο τραπέζι», δήλωσε ένας τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής στους 27 για να σταλεί ένα μήνυμα» στο Ιράν.

Η πρόκληση της συζήτησης είναι να «δείξουμε πώς η ΕΕ δεσμεύεται να υλοποιήσει το πακέτο των πρόσθετων κυρώσεων που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ και να δούμε αν είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερα», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία, έτσι φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μακρά εργασία, και μια εργασία πολύ λεπτομερής για την διατύπωση», υπογράμμισε ένας άλλος διπλωμάτης. Ωστόσο, παρά τις διαιρέσεις των Ευρωπαίων «είναι πολύ πιθανό οι πρόσθετες κυρώσεις (με εκείνες του ΟΗΕ) θα επιβληθούν εξ ονόματος της ΕΕ», διευκρίνισε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, εκτίμησε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει «συμπληρωματικά μέτρα» κατά του Ιράν μετά την υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πρόσθετα μέτρα για να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη, στο ζήτημα αυτό και σε άλλα, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον κόσμο», τόνισε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του κ. Γκουίντο Βεστερβέλε.



πηγή:  http://www.kathimerini.gr/  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...