Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ανησυχητική αύξηση των πρόωρων γεννήσεων, πανευρωπαϊκά

Οι πρόωρες γεννήσεις αυξάνονται ραγδαία και αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, αυτή η αύξηση καθώς και η εμφάνιση μακροπρόθεσμων επιπλοκών, όπως αναπνευστικά προβλήματα, κινητικά προβλήματα και νοητική στέρηση, μπορούν να αποφευχθούν εφόσον η Ευρώπη θέσει τη φροντίδα των νεογνών ως προτεραιότητα πολιτικής υγείας! Πανευρωπαϊκή έρευνα καταδεικνύει ότι η έλλειψη δράσης από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, επιδεινώνει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση. Όλα τα νέα δεδομένα αποτυπώνονται αναλυτικά στην έκθεση που δημοσίευσε, πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI).

Το EFCNI που εκπόνησε την έρευνα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους. Η έκθεση υπογράφεται από την κα Silke Mader, Πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου του EFCNI, και τον Dr. Mario Merialdi, συντονιστή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κα Silke Mader, Πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του EFCNI, αναφέρει χαρακτηριστικά, ‘Δημοσιεύοντας αυτή την έκθεση, το EFCNI έχει έναν σαφή στόχο: να δώσει φωνή σε μία από τις πιο τρωτές αλλά και αγνοημένες ομάδες ασθενών στην Ευρώπη – στα πρόωρα βρέφη’, και τονίζει ‘Μόνο εάν η υγεία των νεογνών γίνει προτεραιότητα μιας κοινής πολιτικής υγείας μπορούμε να παρέχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και για τις μελλοντικές γενιές’.

Η ευρωβουλευτής Angelika Niebler, υποστηρίκτρια του EFCNI και συγγραφέας του προλόγου της έκδοσης, σημείωσε ‘Οι ανισότητες ξεκινούν πριν τη γέννηση. Τα παιδιά της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν τη μελλοντική μας ευημερία, άρα η απουσία του ζητήματος των πρόωρων βρεφών από το πρόγραμμα πολιτικής υγείας της ΕΕ δεν προκαλεί μόνο έκπληξη αλλά δείχνει και έλλειψη διορατικότητας’, ενώ προσέθεσε, ‘Συμμερίζομαι την ελπίδα του EFCNI ότι αυτή η έκθεση είναι το πρώτο βήμα προς μια συντονισμένη πολιτική δράση τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο’.

‘Η εξειδίκευση και η αύξηση συντονισμένης προσπάθειας από την πρόληψη έως τη φροντίδα της οικογένειας, κατά την περίοδο ανάπτυξης, και η διαρκής παρακολούθηση, είναι κρίσιμης σημασίας, για τα πρόωρα βρέφη. Παρά την έλλειψη ολοκληρωμένων δεδομένων, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα και να περιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές που συνδέονται με την πρόωρη γέννηση’, τονίζει ο Matthias Keller, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EFCNI, Τμήμα Παιδιατρικής, Νεογνολογία, Πανεπιστήμιο του Έσεν, Γερμανία.

Η έκθεση ‘Too little, too late? Why Europe should do more for preterm infants?’ πραγματοποιήθηκε με την παροχή απεριόριστης εκπαιδευτικής επιχορήγησης και την ευγενική υποστήριξη της Abbott, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας. Από το 2008, η Abbott έχει υπάρξει ένθερμος συνεργάτης του EFCNI, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του οργανισμού να ενημερώσει και να πληροφορήσει για τις πρόωρες γεννήσεις και τις προκλήσεις που ίσως αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους τα πρόωρα βρέφη.

Έκθεση ‘Too little, too Late? Why Europe should do more for preterm infants?’

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνες και συνεντεύξεις με οργανισμούς υγείας, γιατρούς, νοσοκόμες και ενώσεις γονέων, ενώ περιέχει στατιστικές, πολιτικές και τάσεις που επικρατούν σε 13 χώρες που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των κρατών μελών της ΕΕ. Μια επιτροπή δέκα ειδικών νεογνολόγων και γυναικολόγων επέβλεψε την ποιότητα του περιεχομένου της έκθεσης και υπερθεμάτισε τις συστάσεις πολιτικής του EFCNI. Της επιτροπής ηγείται ο Δρ. Matthias Keller του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσεν, Γερμανία, και ο καθηγητής Hugo Lagercrantz από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, Σουηδία. Την έκθεση συνέταξε η Burson-Marsteller Brussels, μια συμβουλευτική εταιρία ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων και δημόσιας πολιτικής, εκ μέρους του EFCNI, με συνεντεύξεις και έρευνες που διεξήχθησαν κατά την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2009.

Τα αποτελέσματα της Έρευνας

Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει μια ανησυχητική έλλειψη συντονισμένων εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση τόσο της παρεχόμενης φροντίδας στα νεογνά όσο και της πρόσβασης στη φροντίδα αυτή. Τέτοιες πολιτικές και φροντίδα θα βοηθούσαν στη μείωση του αριθμού των πρόωρων βρεφών αλλά και στην πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις επιπλοκές που μπορεί να έχει η πρόωρη γέννηση στα παιδιά καθώς αυτά μεγαλώνουν – από αναπνευστικά προβλήματα έως κινητικά προβλήματα και νοητική στέρηση. Πράγματι, όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο λιγότερο ανεπτυγμένα είναι τα όργανά του και τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ιατρικών επιπλοκών αργότερα στη ζωή του.

Η εμπειρία έχει καταδείξει ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρης γέννησης, μεταξύ αυτών ο τρόπος ζωής (π.χ. κάπνισμα ή υψηλά επίπεδα άγχους), προβλήματα υγείας (π.χ. υψηλή πίεση, διαβήτης ή γυναίκες που έχουν κάνει πολλές γέννες ή πάσχουν από δυσμορφίες στη μήτρα ή τον τράχηλο) και δημογραφικοί παράγοντες, όπως μητέρες κάτω των 17 ετών ή άνω των 35 ετών, με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Αυτοί οι παράγοντες επιτείνονται από την αποτυχία των περισσότερων εθνικών κυβερνήσεων αλλά της ΕΕ να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων.

Πρόωρες γεννήσεις: μια ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση

Η πρώτη θέση των πρόωρων γεννήσεων αλλάζει ανάμεσα στις 13 χώρες που καλύπτει η έκθεση, από το 6,3% στη Σουηδία και τη Γαλλία, έως το κατά μέσο όρο 7,1% στην Αυστρία. Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων αυξάνεται. Παραδείγματος χάρη, στην Πορτογαλία οι πρόωρες γεννήσεις αυξήθηκαν κατά 32% την περίοδο 2004-2008 (από 6,8% το 2004 σε 9,0% το 2008). Παρόμοια αύξηση σημειώθηκε στην Αυστρία, από 8,1% το 1991 σε 11,1% το 2008, ενώ η Ισπανία παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των πρόωρων βρεφών από 17.000 το 1997 σε 40.281 περιπτώσεις το 2007.

Πρόωρες γεννήσεις: είναι προτεραιότητα πολιτικής;

Παρά τις τάσεις αυτές, μόνο η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει εθνικές πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας των νεογνών και μόνο η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προγράμματα για την αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας νεογνών. Στις περισσότερες χώρες, η προσέγγιση της πολιτικής υγείας νεογνών είναι αποσπασματική και χωρίς συντονισμό. Οι προβλέψεις για τις πρόωρες γεννήσεις εμφανίζονται συχνότερα στο πλαίσιο άλλων γενικότερων κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών υγείας.

Πρόωρες γεννήσεις: ώρα για αλλαγή

Η σοβαρή έλλειψη δεδομένων σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό βάρος που συνιστούν οι πρόωρες γεννήσεις, είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ανάπτυξης αποτελεσματικών προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας νεογνών. Το EFCNI παρακινεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές να:

--αναγνωρίσουν τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες υγείας που σχετίζονται με την πρόωρη γέννηση σε όλα τα κράτη μέλη
--να εισάγουν τη συστηματική συγκέντρωση δεδομένων
--να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συντονισμένες κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές για την υγεία των νεογνών ανά την ΕΕ
--να προωθήσουν υψηλά κριτήρια ποιότητας για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη μακροπρόθεσμη φροντίδα και
--να υποστηρίξουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις βέλτιστες πρακτικές. Τους ερχόμενους μήνες, το EFCNI και οι εθνικές ενώσεις γονέων θα συνεργαστούν με τις εθνικές αρχές, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών) ώστε να προωθηθούν αυτές οι συστάσεις.
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI)

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους. Ενώνει γονείς και επαγγελματίες από τον ιατρικό χώρο και διαφορετικές επιστήμες, με κοινό στόχο τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας των νεογέννητων και πρόωρα γεννημένων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη. Το EFCNI λαμβάνει χρηματοδότηση από τους κύριους συνεργάτες τoυ, την Abbott και τη Nestle Nutrition, καθώς και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες και ιδιώτες δωρητές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα:   http://www.efcni.org/

Η έκθεση, με τίτλο ‘Too little, too late? Why Europe should do more for preterm infants?’, είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση    http://www.efcni.org/  .

ΠΗΓΉ :   http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11810

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...