Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αποκρατικοποιήσεις και εξόφληση νοσοκομειακών χρεών ...

Πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΠΑ, οι επιχειρήσεις ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, αλλά και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Από την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εφέτος και άλλα δυο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας τακτοποιούνται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.


Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Στην τελική ευθεία περνά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στην κυριακάτικη ελευθεροτυπία ότι η Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα και ειδικά επώδυνα

Η πρακτική που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις καθώς ανάλογα τον τομέα και την επιχείρηση, το Δημόσιο θα αποφασίσει αν:

--κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51% των μετοχών θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτών θα πουληθεί το σύνολο Στον κατάλογο περιλαμβάνονται:

--είσοδος ιδιωτών σε λιμάνια - αεροδρόμια επιχειρήσεις ενέργειας (ΔΕΗ -ΔΕΠΑ) καζίνο αναδιάρθρωση αγοράς τυχερών παιχνιδιών ("φρουτάκια"- βιντεολόττο) τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) εξυγίανση του τομέα των μεταφορών (ΟΣΕ) εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Εξόφληση των νοκομειακών οφειλών

Την ίδια ώρα, τέλος στην αβεβαιότητα της εξόφλησης των πολυετών οφειλών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού δίνει απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Οι οφειλές των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν άμεσα της μετρητοίς για τα έτη 2005-2006, ενώ οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.



ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...