Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Συμφωνία για τα όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή

Σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη αποτελεί η ψήφιση από 189 χώρες- μέλη του ΟΗΕ της συνθήκης για την απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή ως το 2012. Μόνη "παραφωνία" η στάση του Ισραήλ που αντιτάχθηκε, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών του 1970 και να εγκαταλείψει οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα έχει στην κατοχή του.

Επίσης, θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει άλλες χώρες στην περιοχή να σταματήσουν οποιαδήποτε προγράμματα χημικών ή βιολογικών όπλων μπορεί να έχουν.

Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί έως ότου υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Η διακήρυξη εγκρίθηκε συναινετικά από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ.

Πάντως, όσον αφορά στη στάση που κράτησε το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την "βαθιά λύπη" τους για το γεγονός..

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έλεν Τάουσερ, δήλωσε σε μια διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης πως η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με χώρες στην περιοχή προκειμένου να διοργανώσει μία επιτυχή διάσκεψη για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

Είπε όμως πως η ικανότητα των ΗΠΑ να το κάνουν αυτό "έχει τεθεί σοβαρά σε κίνδυνο επειδή το τελικό έγγραφο". Ξεχωρίζει το Ισραήλ στο τμήμα της Μέσης Ανατολής, ένα γεγονός για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται βαθιά".

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...