Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ακόμη μία εβδομάδα παθών για το ΧΑ...

Ακόμη μία συνεδρίαση στην οποία επιβεβαιώθηκε πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αδύναμο ήταν αυτή της Παρασκευής, που έβαλε το τέλος σε μία εβδομάδα ταλαιπωρίας, όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αστάθεια αλλά και η απαγοήτευση των επενδυτών που είδαν τη διεθνή αγορά μετοχών να αντιδρά ανοδικά και το ΧΑ να αδυνατεί να ακολουθήσει. Η ετεροχρονισμένη ανοδική απόπειρα της Παρασκευής δεν είχε αίσιο τέλος, με το ΓΔ να κλείνει, τελικά χαμηλότερα ακολουθώντας την πτωτική τάση της ΕΤΕ.


Στην Ευρώπη, η εβδομάδα ήταν θετική αν και η Παρασκευή έφερε και πάλι νευρικότητα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Το παιχνίδι των υποβαθμίσεων έχει κοστίσει πάρα πολύ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε στην Ισπανία και την Πορτογαλία και σύντομα μία νέα αποκλειστική έρευνα μας για το θέμα θα φωτίσει πολύ προκλητικές πτυχές του θέματος, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση ενός παζλ που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μίας καλά οργανωμένης επίθεσης εναντίον της Ελλάδας από πολλές πλευρές.

Η νευρικότητα στην Ευρώπη πέρασε και στις ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής με τους βασικούς δείκτες να ταλαιπωρούνται και να βάζουν παύση στην ανοδική τους αντίδραση. Νωρίτερα, είχε μπει φρένο και στην ανοδική αντίδραση του ευρώ, το οποίο ξεκίνησε μία νέα ενδοημερήσια πτωτική τάση μετά τη δημοσίευση του νέου της υποβάθμισης της Ισπανίας από τη Fitch.

Στο χρηματοπιστωτικό στίβο η εικόνα της Ελλάδας ήταν βελτιωμένη την Παρασκευή, με τα ελληνικά CDS να κλείνουν στις 661 μονάδες δίνοντας πιθανότητα πτώχευσης στη χώρα της τάξης του 41%, ποσοστό που την έφερε στην 4η θέση στη σχετική λίστα, στην οποία η Πορτογαλία βρίσκεται στην 8η θέση.

Στη διεθνή αγορά η εβδομάδα που πέρασε έφερε τη δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων για όλους τους βασικούς δείκτες, με την ανοδική τους αντίδραση να ακολουθεί βοηθώντας τους στην καταγραφή κερδών μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας. Με βάση τη σημερινή εικόνα στο 2010 οι βασικοί δείκτες κινούνται σε πλάγια τάση, εξέλιξη που θυμίζει αυτήν που είχε ακολουθήσει της ανόδου του 2003, όταν η αγορά κινήθηκε πλάγια στο μεγαλύτερο μέρος του 2004 για να καταγράψει νέα ανοδική κίνηση και πολύμηνα προς το τέλος του έτους. Η άνοδος του δολαρίου ήταν η τελευταία πράξη στο έργο της μείωσης της χρηματιστηριακής ρευστότητας η οποία τελικά επηρέασε τις αγορές μετοχών όπως είχαμε προβλέψει σε αρκετά παλαιότερες αναλύσεις μας, με αποτέλεσμα το 2010 να είναι πολύ διαφορετικό από το 2009.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι μεγαλύτερες ευκαιρίες μοιάζουν να προέρχονται από την εκμετάλλευση πτωτικών παρά ανοδικών τάσεων ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης είναι λογικό να έχει μειωθεί. Κλείνοντας με τη μηχανική τεχνική ανάλυση, το 3F2010 συνεχίζει να βαθμολογεί αρνητικά όλες τις βασικές τάσεις του ΧΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία από το 3FVIP.com

πηγή : http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-05-28-22-35-03-2010052823827/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...