Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νορβηγια: Βρεθηκε το "εργαστηριο" του Μπρειβικ

Τμήματα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Όσλο εκκενώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (27/07), μετά τον εντοπισμό αποσκευής που κρίθηκε ύποπτη. Παράλληλα, η νορβηγική αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικών υλών, που βρέθηκαν σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης αγροκτήματος, μισθωμένου από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία, που στοίχισε τη ζωή σε 76 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. Ονόματα των θυμάτων άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το επίπεδο συναγερμού στο Οσλο αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής, ενώ επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιούνται ανά διαστήματα σε διάφορες περιοχές της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Πάντως, μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην αποσκευή πυροτεχνουργοί, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο.

Στην πόλη Ρένα, περίπου 160 χλμ βόρεια του Όσλο, η αστυνομία εντόπισε χώρο προσωρινής αποθήκευσης αγροκτήματος, όπου εκτιμάται, πως ο 32χρονος Νορβηγός, υποδυόμενος τον αγρότη, κατασκεύαζε την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποίησε, με λίπασμα που αγόραζε γι αυτόν το σκοπό.

Το δικηγόρο Γκάιρ Λίπεσταντ, γνωστό για τη συμμετοχή του ως συνηγόρου υπεράσπισης σε υπόθεση δολοφονίας με ρατσιστικά κίνητρα και μέλος του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε συγκεκριμένα για την υπεράσπισή του ο Μπρέιβικ.

Μέχρι να αναλάβει την υπόθεση του Μπράιβικ, ο Λίπεσταντ ήταν γνωστός στη Νορβηγία, επειδή είχε υπερασπιστεί τον Ολε Νικολάι Κβίσλερ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου Μπένταζμιν Χέρμανσεν, ο πατέρας του οποίου ήταν Αφρικανός.

"Κάποιος πρέπει να την κάνει αυτή τη δουλειά"
"Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά", δήλωσε ο Λίπεσταντ σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως μετά την ενημέρωσή του από την Αστυνομία για το "αίτημα" του Μπρέιβικ, χρειάστηκε 10 με 12 ώρες, για να αποφασίσει, εάν θα αναλάμβανε την υπεράσπισή του.

"Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο. Ομως στη συνέχεια το συζήτησα με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα 'όχι' σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα 'όχι' στη δημοκρατία", επεσήμανε.

Παρόλα αυτά, ο Λίπεσταντ παραδέχθηκε, ότι ο πελάτης του, που δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μάλλον δεν γνωρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

"Δουλειά μου ως δικηγόρος δεν είναι να κηρύσσω το πολιτικό του μήνυμα", υπογράμμισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του μοιάζει να είναι "παράφρων".

Ο Λίπεσταντ δήλωσε ακόμη, ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επιδιώξει, να υπερασπιστεί τον Μπρέιβικ λέγοντας ότι δεν έχει σώας τας φρένας, αν και "όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων".

Αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπρέιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή.

"Θα είναι δίλημμα να εξετάσουμε ιατρικά θέματα, γιατί πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που καταλαβαίνει την αλήθεια για το πώς κινούνται τα πράγματα", δήλωσε ο Λίπεσταντ.

Αν πάντως ο Μπρέιβικ δεν δεχθεί τις συμβουλές του, ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι "μπορεί να βρει άλλο δικηγόρο".

94% των Νορβηγών ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού

Περισσότεροι από 9 στους 10 Νορβηγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τις αιματηρές επιθέσεις την Παρασκευή στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Τετάρτη (27/07) στη δημοσιότητα.

Στην ερώτηση "Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις;", το 80,1% των ερωτηθέντων απάντησε "πολύ καλό" και το 14% "καλό", σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Verdens Gang.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε συχνά δηλώσεις στο λαό και τον Τύπο για την κατάσταση καλώντας το λαό, κάποιες φορές με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή, να μην απεμπολήσει τις αξίες του απέναντι στο φόβο των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους.

"Ο Στόλτενμπεργκ αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός ηγέτης σε ιδιαίτερες συνθήκες, ανθρώπινος και κάποιες φορές αυστηρός. Δεν ήταν ποτέ τόσο καλός", τόνισε ο Χάραλντ Στάνγκελε, πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας Aftenposten.

Μόνο το 2,3% των Νορβηγών χαρακτήρισαν "κακό" ή "πολύ κακό" τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κατάσταση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο InFact σε 1.013 άτομα.

πηγή : www.cosmo.gr

Victims named in Norway attacks by itnnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις από τα Stournaria

Sponsored Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...